Azijske berze: Blagi dobitci na berzama, turska lira opet slabi

Dodajte komentar

Na azijskim berzama u petak najvažniji indeksi ostvaruju blage dobitke, i dalje na krilima popuštanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, dok se turska lira, oporavivši se s rekordno niskog nivoa zabilježene početkom nedjelje, ponovo našla pod pritiskom zbog novih američkih upozorenja Turskoj.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je oko 6,30 sati u plusu 0,5 posto.

Ojačao je i tokijski Nikkei, za 0,46 posto, na 22.293 boda.

Vest da će kineska delegacija, predvođena zamjenikom ministra trgovine Wangom Shouwenom učestvovati u idućoj rundi trgovinskih pregovora s američkom stranom u Washingtonu krajem avgusta pomogla je poboljšanju investitorskog raspoloženja.

Ipak, uticaj te vijesti mogao bi biti kratkog vijeka, smatraju analitičari, jer sastanak na tako niskom nivou vjerovatno neće biti dovoljan da se reše trgovinski nesporazumi između dvije ekonomske sile.

U međuvremenu, ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow upozorio je Peking da ne podcjenjuje odlučnost američkog predsjednika Donalda Trumpa da zahtijeva promjene kineskih ekonomskih politika.

I zaista, kineska deonička tržišta teško da su bila impresionirana tom viješću.

Šangajski berzovni indeks u petak je ojačao skromnih 0,16 posto, nakon što je u četvrtak potonuo 0,66 posto, te je svega 0,03 boda iznad najnižeg nivoa u zadnje dvije i po godine.

I dok je MSCI indeks svjetskih deonica u četvrtak ojačao 0,63 posto, ostvarivši najveći dobitak u proteklih mjesec dana, MSCI indeks dionica tržišta u nastajanju završio je na najnižem nivou u zadnjih 13 mjeseci.

Slabost na tržištima tržišta u nastajanju dijelom je posljedica i pada tamošnjih valuta, nakon što je turska lira potonula ovog mjeseca na rekordno nizak nivo zbog zbrinutosti oko diplomatskih nesuglasica između Ankare i Washingtona.

Novo zatezanje tursko-američkih odnosa opet pritiska liru

Turska lira dostigla je ranije u petak na deviznim tržištima kurs od 5,815 lira za dolar, oporavivši se za 25 posto u odnosu na ponedjeljak, kad je bila na rekordno niskih 7,24 lire za dolar. Podršku takvom oporavku kursa turske lire dalo je obećanje Katara da će investirati 15 milijardi dolara u Tursku.

Međutim, kasnije tokom dana turska valuta oslabila je na 5,86 lira za dolar,

Lira je od početka godine potonula 35 posto prema dolaru zbog pogoršanja odnosa dve NATO saveznice, ali i zabrinutosti investitora oko uticaja turskog predsjednika Tayyipa Erdogana na monetarnu politiku zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *