Američki regulatori sprovode istragu u Tesli

Dodajte komentar
Ilon Musk direktor kompanije „Tesla“

Američki regulatori namjeravaju da ispitaju direktore američkog proizvođača električnih vozila Tesle vezano za planirano povlačenje njegovih dionica iz berzanske kotacije, izvijestili su američki mediji.

Fox News objavio je na Twitteru da je američka Komisija za hartije od vrijednosti  i tržišta (SEC) zatražila od Tesle dostavu odgovarajućih dokumenata i da “intenzivira istragu”, prenosi BBC.

U Tesli i SEC-u odbili su da komentarišu Foxovu informaciju.

Direktor Tesle objavio je ranije  na svom Twitter profilu kako razmišlja o povlačenju svih Teslinih dionica iz berzanske kotacije, kako bi uklonio kompaniju iz vidokruga Wall Streeta.

Skicirao je plan o otkupu dionica po cijeni od 420 dolara po dionici, ustvrdivši da je “finansiranje osigurano”.

Početkom ove nedjelje kazao je da je o finansiranju razgovarao sa Saudijskom Arabijom.

Ako se krene u realizaciju tog plana, bila bi to najveća transakcija te vrste, kojom bi vrijednost kompanije bila procijenjena na 70 milijardi dolara, napominje BBC.

Musk, vlasnik petine udjela u kompaniji, prethodno se žalio na „negativnu propagandu” trgovaca koji spekulišu s padom cijena dionica.

Zbog njegovih je izjava cijena Tesline dionice poskočila 11 posto da bi potom opet pala a nezadovoljni ulagači odlučili su da podignu tužbu.

Trgovci koji spekulišu s padom cijena dionica tvrde da je doveo tržište u zabludu.

Advokat Kalman Isaacs, zastupnik tužbe, tvrdi da je cilj objave bilo „desetkovanje” trgovaca koji spekulišu s padom cijena.

U utorak je Teslin izvršni odbor objavio da nije dobio Muskov zvanični predlog, uprkos tome što je komapanija osnovala poseban odbor sa zadatkom procjene takvih predloga.

Američke kompanije smiju da vrše takve planove putem društvenih medija, no obično o njima izvještavaju i regulatore i dioničare.

Musk je tweetom možda prekršio američki zakon o dionicama, ako se pokaže neistinitim, upozoravaju advokati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *