U stečaj će i Bolnica Meljine

Dodajte komentar

Iz Atlas grupe su upozorili da stečaj u kompaniji Meljine kompleks može imati višestruku štetu, jer može dovesti do stečaja i u Bolnici Meljine, koja je zavisno preduzeće sa značajnim finansijskim obavezama.

Konzorcijum vlasnika Meljine kompleksa, u čijem je vlasništvu Opšta bolnica Meljine, osporiće pred Privrednim sudom uvođenje stečaja u tu kompaniju, saopšteno je iz Atlas grupe. U Sindikatu bolnice ističu da bolnica nije u stečaju, a pojedini zaposleni se nadaju da će uvođenje stečaja u Meljine kompleks biti uvod u rješavanje problema u toj bolnici.

BLOKADA

Predsjednik Privrednog suda sudija Blažo Jovanić uveo je 9. avgusta stečaj u kompaniju Meljine kompleks, u čijem je vlasništvu Opšta bolnica Meljine, zbog dvogodišnje blokade računa za 349,5 hiljada eura. Stečaj je uveden na prijedlog izvršne direktorice Olivere Mihajlović-Elez, koja od oktobra 2016. nije mogla od kompanije da naplati 19 hiljada eura na ime neizmirenih zarada, poreza i doprinosa. Za stečajnog upravnika određen je Saša Zejak. – Razloga za osporavanje ima više, a osnovni je da predstavnik konzorcijuma vlasnika nije pozvan na ročište na kojem se odlučivalo o prijedlogu za uvođenje stečaja i što je direktorica Bolnice Olivera Elez takav prijedlog dala bez prethodne komunikacije sa vlasnicima.

“Zbog toga će biti pokrenut postupak za utvrđivanje odgovornosti direktorice”,  navedeno je u saopštenju Atlas grupe.

Iz Sindikata zaposlenih Bolnice poručuju da se stečaj ne odnosi na Opštu bolnicu Meljine jer su 2011. od jednog pravnog subjekta formirana dva i ona posluje kao samostalan pravni subjekt. Kako objašnjava predsjednica Sindikata Slavica Drobnjak, od cjelokupne kvadrature koju pokrivaju ta dva pravna subjekta dvije trećine pripadaju kompleksu Meljine, a jedna trećina Bolnici.

– Znači, Bolnica nije u stečaju, već Meljine kompleks, koje nema pravnog dodira sa ovom bolnicom. Bolnica nastavlja da funkcioniše kao i do sada, radnici će dobiti plate i nadamo se da će u nastavku doći do rješenja situacije – kazala je Drobnjak i dodala da problemi koji pritiskaju bolnicu već duže nijesu do kraja riješeni. – Sve je u postupku, a moja je pretpostavka da bismo trebali raditi u okviru javnog zdravstva – navela je Drobnjak.

Predstavnici konzorcijuma Meljine kompleks i Bolnice Meljine tvrde da su o otvaranju stečaja u preduzeću saznali iz medija.

– Što znači da direktorica Bolnice nije ispunila svoju zakonsku obavezu da izvijesti osnivače kompanije o okolnostima koje su relevantne za dalje poslovanje bolnice – navodi se u saopštenju. Iz Atlas grupe su kazali da je konzorcijum, od kada je 2008. godine kupio zemljište i objekte Meljine kompleksa, o svom trošku finansirao funkcionisanje bolnice i izdvajao dosta novca, jer od naplaćivanja medicinskih usluga od Fonda zdravstva nije bilo moguće pokriti ni polovinu izdataka. – Sve vrijeme smo od naših sredstava održavali Bolnicu, svjesni da Herceg Novi nema drugu i da je Bolnica Meljine jedino mjesto gdje Novljani mogu dobiti punu medicinsku zaštitu – kaže se u saopštenju.

OČEKIVANJA

Načelnik ginekološko-akušerskog odjeljenja Bolnice doktor Slobodan Bulatović smatra da je uvođenje stečaja u Meljine kompleks uvod u rješavanje problema.

– Mislim da će na taj način da se sprovede reorganizacija i da će država da preuzme brigu o vođenju rada Bolnice. Očekujemo da je ovo povoljno rješenje za zaposlene – kazao je Bulatović.

Iz Atlas grupe su upozorili da stečaj u kompaniji Meljine kompleks može imati višestruku štetu, jer može dovesti do stečaja i u Bolnici Meljine, koja je zavisno preduzeće sa značajnim finansijskim obavezama.

– Otvaranje stečaja nad Opštom bolnicom Meljine značilo bi prijavljivanje dobavljača i kreditora kao stečajnih povjerilaca, što bi dovelo i do prestanka poslovanja Bolnice Meljine. Zato smatramo neodgovornim i nesavjesnim postupke Elez, koja je u oba preduzeća odgovorno lice – dodaje se u saopštenju. Stečaj u preduzeću Meljine kompleks, kako su precizirali, znači i prekid sudskog postupka koji je u toku, sve do okončanja stečaja.

– Ukoliko postupak stečaja ne bude obustavljen, ovakvim postupanjem Privrednog suda i Elez nastaće nesagledivo loše posljedice po opštinu Herceg Novi, sistem javnog zdravstva, zaposlene u kompanijama Meljine kompleks i Opšta bolnica Meljine i državu Crnu Goru – rekli su iz Atlas grupe i dodali da nijesu mogli da modernizuju bolnicu jer je tadašnja lokalna administracija dvije godine odugovlačila usvajanje planskog dokumenta, zbog čega ih je napustio tadašnji strateški partner. I

stakli su da su u posljednjoj deceniji uložili više od 32 miliona eura, plus 25 miliona za objekte i zemljište. Ocijenili su da je jasno da će konzorcijumu morati da bude nadoknađen sav uloženi kapital.

-Imajući u vidu broj dana blokade računa dužnika, kao i visinu iznosa blokade, sud zaključuje da je na strani dužnika nastupila trajnija nesposobnost plaćanja u smislu člana 12 Zakona o stečaju i da je ispunjen jedan od dva stečajna razloga – navodi se u rješenju sudije Jovanića.

Sud je pozvao povjerioce da u roku od 30 dana prijave potraživanja. Prvi sastanak povjerilaca zakazan je za 25. septembar, dok će ročište za ispitivanje potraživanja biti održano tri dana kasnije. Iz Ministarstva finansija Pobjeda nije mogla dobiti informaciju da li će taj resor u narednom periodu preuzeti finansiranje Bolnice Meljine zbog, kako nam je saopšteno iz PR službe ovog ministarstva, kolektivnog odmora. Vlada je prije godinu i po pokrenula sudski spor za raskid ugovora sa Atlas grupom koja je vlasnik Bolnice Meljine, nakon inicijative Skupštine opštine Herceg Novi jer je, kako je saopšteno, kompanija Duška Kneževića od ugovorom predviđenih 119 u Bolnicu uložila tri miliona eura.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *