Najbolje vize za dolazak u Australiju

Dodajte komentar

Australija će do 2050. godine doći do 40 miliona stanovnika, zahvaljujući velikoj mjeri politici imigracije. Kretanje kroz složeni australijski vizni režim zahtijeva vrijeme – i često, puno novca. Od 2016. do 2017. godine naplate viza su donijele državi oko dvije milijarde dolara.

Što se tiče viza, nije važno da li imate vizu, važni su uslovi vezani za tu vizu. Najsrećniji imaju pristup vizama koje dovode do stalnog boravka i dozvoljavaju izdržavanje, rad i zdravstvena prava. Na drugom kraju spektra su humanitarni aranžmani koji su toliko nesigurni i ograničeni da ih je UNHCR kritikovao.

Evo viza, od najboljih do najgorih.

SKILLED INDEPENDENT viza, podklasa 189

Ova stalna viza je „platinasta karta“ za život u Australiji. Uspješni aplikant dobija petogodišnju vizu za život i rad u Australiji. Potrebno je samo da živite u Australiji dvije od pet godina da biste ponovo dobili ovu vizu na još pet godina. Alternativno, možete provesti četiri godine uzastopno u Australiji i ispunjavati pravo na državljanstvo.

Oni koji se kvalifikuju za 189 , moraju biti ispod 45 godina starosti i pozvani i testirani na poene – mogu stići sa svojom porodicom i odmah početi sa radom.

Medjutim do ove vize se teško dolazi jer je lista zanimanja koja je vezana za ovu vizu sve kraća.

Cijena: od 3670 dolara. Vreme obrade: do 12 mjeseci

PARTNER visa, podklasa 801

Sa odličnim uslovima i relativno jeftinim odnosom, prema australijskim standardima, jedini pravi uslov za partnersku vizu je trajna i stvarna veza. Zaista, ljepota 801 vize je da se ne oslanja na stručno zanimanje.

Dugo je čekanje – i vrlo detaljan proces prijave – ali ako se primjenjuje na teritoriji Australije, kandidati imaju pravo na privremene vize.

Ove godine očekuje se promjena partnerske vize, pošto vlasti reaguju na pitanja zaštite od nasilja u porodici.

Cijena: od 7000 dolara. Vreme obrade: oko 23 mjeseca.

SIGNIFICANT INVESTOR visa, podklasa 188

Takozvana „viza za milionere“ zahtijeva 5 miliona dolara, ali taj iznos samo kupuje podnosiocu privremenu vizu.

Oni koji su kvalifikovani za ovu vizu, bogati pojedinci (Kina je ciljno tržište) moraju uložiti minimum 5 miliona dolara u Australiju u trajanju od četiri godine i tri mjeseca, nakon čega će moći da se prijave za stalni boravak.

Dok je poslovanje neophodno – vrijednost investicije se mora zadržati na 5 miliona dolara – dolazak porodice je moguć i neograničeno putovanje nije problem, podrazumijeva se da zasluga 188 zavisi od perspektive.

Cijena: 585 dolara. I investicioni fond od 5 miliona dolara. Vrijeme obrade: nije dostupno.

PERMANENT PROTECTION visa, podklasa 866

Ako azilanti stignu avionom, oni imaju pravo na stalnu zaštitnu vizu. Oni imaju pravo da sponzorišu porodicu, trajnu zaštitu, put do državljanstva, potpuni pristup uslugama poravnanja i prava koja imaju svi stanovnici Australije. Postoji tvoj zlatni standard.

Problem je u tome što otprilike 90% ljudi koji traže azil u Australiji dolazi sa mora i tako imaju pristup privremenoj vizi ako se utvrdi da je status izbjeglice tačan.

Cijena: od 35 dolara. Vreme obrade: nije precizirano.

TEMPORARY SKILL SHORTAGE visa, podklasa 482

Njegov prethodnik, popularna 457 viza, bila bi medju najboljim vizama da se vizni režim nije promijenio. Ali zamjena TSS je strožija, skupa i uskom u opsegu – naročito ako je vještina pojedinca na novoj Listi kratkoročnih kvalifikacija za zanimanja, koja daje dvogodišnju privremenu vizu bez mogućnosti za stalni boravak. Oni koji imaju obrazovanje na srednjoj i dugoročnoj listi strateških vještina mogu se prijaviti za sigurniju verziju 482.

Biće mnogo teže dobiti PR, a poslodavac ima mnogo veće troškove nego 457.

Cijena: od 1150 dolara, plus 750 dolara i naplata do 1800 dolara godišnje na teret poslodavca. Vrijeme obrade: Nepoznato.

REMAINING RELATIVE visa, podklasa 115

Ova stalna viza je za ljude koji nemaju nijedne bliske rođake bilo gdje, osim u Australiji. Zvuči pametna opcija, na primjer, roditelj koji želi da se preseli sa svojim djetetom, ali vrijeme čekanja, može doći do zapanjujućih 56 godina. Šta više, oni koji apliciraju na teritoriji Australije ne dobijaju automatska radna prava, što znači da moraju biti izdržavani od strane njihovih australijskih rođaka.

Cijena: od 3945 dolara. Vrijeme obrade: Veoma dugotrajno, do 56 godina

VISITOR visa, podklasa 651

Ako vam se žuri da dodjete u Australiju, turistička viza je dobra mogućnost. Vrijeme obrade za 651 Visitor vizu je samo jedan radni dan. Međutim, ne dobijate nikakve mogućnosti koje pomažu pojedincu u slučaju dugoročnog boravka u Australiji. Nije lako aplikacija za one koji dolaze iz zemalja sa visokim rizikom. U trajanju od tri mjeseca, a nema šanse da rade ili žive ovdje.

Cijena: Besplatno. Vreme obrade: 24 sata

Tokom 2016.-2017. najveći broj aplikanata za vize u Australiji dolaze iz ovih zemalja:

Indija 38,894
Kina 28.293
UK 17,038
Filipini 12,209
Pakistan 6,556
Vijetnam 5,493
Južna Afrika 4,589
Nepal 4,290
Malezija 4,049
Irska 3,855

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *