Inflacija u julu 0,6 odsto

Dodajte komentar

Mjesečna inflacija u julu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je 0,6 odsto, saopšteno je iz Monstata.

Iz Monstata su kazali da su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prošle godine bile u prosjeku više tri odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena, usluga smještaja, povrća, usluga ishrane u ugostiteljstvu, mesa, voća, mlijeka, sira i jaja i žestokih alkoholnih pića”, navodi se u saopštenju.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama hoteli i restorani 3,9 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,5 odsto, zdravlje 0,2 odsto i alkoholna pića i duvan 0,1 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupama odjeća i obuća i prevoz po 0,9 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,4 odsto, rekreacija i kultura 0,4 odsto, komunikacije 0,2 odsto, kao i ostala dobra i usluge 0,1 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Pozitivne godišnje stope inflacije u julu zabilježene su u grupama alkoholna pića i duvan 24,3 odsto, prevoz 6,3 odsto, odjeća i obuća 4,2 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,9 odsto, komunikacije 1,3 odsto, hoteli i restorani 0,7 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva i ostala dobra i usluge po 0,5 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana i zdravlje po 0,3 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupi rekreacija i kultura 0,3 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *