Norveški B2 i švedski DDM kupuju Hetu u Hrvatskoj

Norveški B2 i švedski DDM kupiće hrvatsku podružnicu “loše banke” bivše austrijske Hypo Alpe-Adria banke (danas Addiko) za oko 160 miliona eura, što je najveća transakcija potraživanjima u regionu, izvijestio je slovenački poslovni list Finance pozivajući se na nezvanične izvore, prenosi Indikator.ba.

List navodi da se austrijska Heta nalazi u završnoj fazi prodaje svoje hrvatske kćerke, sa oko 450 miliona eura loših dugova, te da će na jesen uslijediti i prodaja slovenačke podružnice.

Heti je, prema podacima iz aprila ove godine, ostalo da riješi imovinu u vrijednosti oko jedne milijarde eura. Prema izvještajima, u martu 2015. godine, kada je Heta stavljena pod nadzor austrijskog finansijskog regultaora FMA, njena imovina iznosila je 7,1 milijardi eura. Međutim, menadžment je postigao za tri milijarde bolje rezultate u uslovima recikliranja.

Stanje gotovine je poraslo na više od 10 milijardi eura, od čega je isplaćeno 5,8 milijardi eura u ljeto 2017. godine.

Heta ima oko 800 zaposlenih u Klagenfurtu i jugoistočnoj Evropi, a u početku je bilo 7.200. Broj kompanija je prepolovljen na 80, od kojih su mnoge prazne školjke koje su zakonski legalne.

Check Also

Od početka godine preko dva miliona putnika prošlo kroz crnogorske aerodrome

Mjesec i po ranije u odnosu na prošlu godinu, crnogorski aerodromi došli su do cifre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *