FBI: Hakeri prijete napadima na bankomate širom svijeta

Dodajte komentar

Sajber kriminal je opasan i borba protiv njega vodi se na visokom nivou. Sada su sajber kriminalci najavili organizovane napade na bankomate širom svijeta kako bi skinuli milione dolara sa računa korisnika, upozorio je FBI.

Povjerljivo upozorenje koje je poslato bankama potvrdilo je da šema, zvana “ATM pražnjenje”, može da se izvede za samo par sati najvjerovatnije vikendom kada su banke zatvorene. Plan podrazumijeva klonirane platne kartice sa hakovanjem platnog procesora banke kako bi se obezbijedio pristup fondovima bandama koje se bave sajber kriminalom.

“U prošlosti su napadi bili usmjereni ka malim do srednjim finansijskim institucijama, koje imaju manje ili slabije programe kontrole i odbrane od sajber kriminalaca, odbranu budžeta ili je riječ o nekim drugim slabostima preduzeća. FBI očekuje da se ovakve aktivnosti povećaju i postanu redovna pojava u budućnosti”, saopšteno je iz FBI.

Sličan napad prijavljen je prošlog mjeseca i tom prilikom ukradeno je 2,4 miliona dolara iz Nacionalne banke u Bleksburgu. Tom prilikom bilo je napadnuto na stotine bankomata širom Amerike. 2016. godine u akciji koja je izvedena na Tajlandu, državna banka je izgubila 360.000 dolara sa bankomata širom zemlje.

“Virtualno su sve operacije koje su uključivale bankomate bile pokrenute za vikend, najčešće odmah pošto bi banke zatvorile platni promet u subotu. Ovaj napad 2016. godine započeo je u subotu, a završio se u ponedeljak kada je bio državni praznik pa su banke bile zatvorene više od dva dana nakon što je pljačka počela”, rekao je ekpert za sajber bezbjednost Brajan Krebs.

Kako bi obezbijedili maksimalne isplate tokom ovakvih napada, hakeri često uklone kontrole za sprečavanje prevare kao što je dozvoljeni minus. Ovo im omogućava da isprazne sav novac koji se nalazi u bankomatu. FBI savjetuje bankama da provjere njihove sigurnosne sisteme, da apdejtuju softvere i instaliraju jaču zaštitu kad god je to moguće.

Telegraf

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *