“Eksplozija” primjene blockchain tehnologije u biznisu

Dodajte komentar

Poslovni efekat korištenja blockchain tehnologija u kompanijama će se povećati 800 puta do kraja naredne decenije, prognozira analitička kuća IHS Markit.

U 2017. godini biznis je zaradio oko 2,5 milijardi dolara od blockchaina. Ova suma je formirana uštedom i efikasnošću, koju ostvaruju kompanije koje koriste tehnologiju. Do 2030. godine, efekat blockchaina dostići će 2 triliona dolara, navode analitičari.

“Blockchain je predstavio prve kompanije na tržišta finansijskih usluga koje koriste tehnologiju uglavnom u oblasti rješenja za plaćanje. Ova tehnologija je i dalje spremna da se ubrza u gotovo svakoj industriji, nakon što zahvati sve organizacije u narednim godinama”, rekao je viši analitičar za istraživanje blokchain tržišta u IHS Markitu Don Tahiti.

Blockchain je sistem za organizovanje baza podataka. Trenutno se uglavnom koristi kao spremište informacija o poslovanju sa kriptovalutama (Bitcoin, Ethereum itd), ali se može primijeniti u bankarskom sektoru, jer kriptotehnologija smanjuje vrijeme za obavljanje velikih poslova. Ovo se odnosi ne samo na finansijske transakcije i na kripto podatke.

Nedavno su IBM i logistička kompanija Maersk stvorili zajedničko ulaganje koje će razviti prvu blockchasin platformu na svijetu za špediciju. Tehnologija će omogućiti korišćenje digitalnih lanaca snabdijevanja i pratiti kretanje roba širom svijeta u realnom vremenu.

Većina analitičara se slaže da je blockchain povezan sa budućnošću moderne elektronske trgovine. Prema prognozama koje je objavio IBM, do kraja 2020. godine oko dvije trećine bankarskih operacija će se implementirati kroz ovu tehnologiju.

Bankarski sektor nije jedini koji može u potpunosti iskoristiti sve prednosti blockchaina, jer su osnovni principi tehnologije pogodni za upotrebu u skoro svakoj oblasti. Prema riječima stručnjaka, transparentnost blockchaina, kao i mogućnost realizacije transakcija u realnom vremenu, daju osnovu za pretpostavke da ova tehnologija tek treba da otkrije svoj pravi potencijal.

Prema prognozama IHS Markita, raspoređivanje na blockchain će igrati važnu ulogu u poboljšanju logističke tehnologije i upravljanja lancima snabdijevanja. Svjetska trgovinska organizacija (WTO) je saopćila da smanjenje barijera za lance snabdijevanja ima potencijal da poveća svjetski BDP za 5%, a trgovinski promet – za 15%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *