Brković bi da gradi na 4.000 kvadrata u Bečićima

Dodajte komentar

Podgorička kompanija „Vektra Montenegro“, biznismena Dragana Brkovića, tražila je od Opštine Budva da joj izda urbanističko tehničke uslove (UTU) za zemljišni kompleks od gotovo 4.000 kvadratra u Bečićima, preko puta njihovog odmarališta „Alet“.

Zemljište se u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine vodi na kompaniju „Anotech corporation“, koja se uvijek povezivala sa Brkovićem, iako je nema registrovane u centralnom registru privrednih subjekata.

Na parceli postoje četiri male prizemne pomoćne zgrade, koje će, kako piše u zahtjevu „Vektre“, biti porušene.

Detaljnim urbanističkim planom „Bečići“ na pomenutoj parceli moguće je graditi kompleks stambenih zgrada sa prizemljem i četiri sprata, ali riječ je o preporučenoj spratnosti, tako da investitor može graditi i veće zgrade ukoliko zauzme manje prostora u temelju.

Parcela „Anotech corporation“ založena je za dva kredita – od 50 i 55 miliona eura, koje je „Vektra“ uzela 2007, odnosno 2009. godine od „NLB Inter Finanz AG“ banke iz Ciriha.

Banka je u nekoliko navrata pokretala prodaju parcele, što je zabilježeno kao teret na ovo zemljište, a i Opština Budva je upisala još 2016. hipoteku na ime poreskog duga od 68 hiljada eura.

„Vektra“ prethodnih godina nije uplaćivala ni centa za porez, jer je uveden stečaj.

Plan reorganizacije u „Vektri Montenegro“ je potvrđen sredinom 2014, dok je stečaj uveden dvije godine ranije zbog duga te kompanije prema OTP-u i CKB-u u iznosu od preko 100 miliona eura.

U septembru prošle godine javna izvršiteljka je donijela rješenje kojim je određeno izvršenje pljenidbom, procjenom i prodajom udjela Dragana Brkovića u „Vektri Montenegro“.

Brković, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, i dalje se vodi kao stopostotni vlasnik.

„Vektra“ je vlasnik bečićkog odmarališta „Alet“ koje se graniči sa parcelom „Anotech corporation“.

I na ovo odmaralište upisane su istovjetne hipoteke švajcarske banke na ime milionskih kredita.

“Vektra” je kompleks “Alet” u Bečićima kupila 2006. godine, koji je ranije poznat kao Međunarodni omladinski centar (MOC) i to za 4,8 miliona eura.

MOC je prethodno bio prodat barskoj firmi “Planeta”, ali je ugovor raskinut jer nije uplaćen novac.

MOC je do prodaje Brkoviću pripadao beogradskoj kompaniji “Internacional” koja je nastala iz “Geneksa”.

Brković je imao velike planove sa „Aletom“, namjera mu je bila da na njegovom mjestu gradi luksuzni kompleks, ali od toga se ništa nije realizovalo.

Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *