Saudijci ipak daju novac za Teslu

Saudijci će ipak podržati otkup proizvođača električnih automobila Tesla, objavio je juče čelnik te kompanije Elon Musk na službenom blogu tvrdeći da je krajem jula direktor saudijskog fonda iskazao veliki interes za tu transakciju.

Unazad dvije godine vodim razgovore sa saudijskim investicionim fondom. Pristupili su mi početkom 2017. godine i iskazali interes za otkupom. Bitno im je da diverzifikuju svoj posao i udalje se od nafte. Očigledno, imaju i više nego dovoljno novaca za takvu transakciju – napisao je Musk u objavi.

Demantovao je Musk i spekulacije da će za otkup kompanije investitor morati da uloži više od 60 milijardi dolara. Prema njegovim procjenama, dvije trećine dioničara zadržaće dionice i nakon što se Tesla povuče s berze. Uzimajući u obzir da i on sam drži udio od 20 posto u kompaniji, Saudijci će prema grubim procjenama za otkup morati uložiti ne više od 20 milijardi dolara.

Inače, investicioni fond Saudijske Arabije raspolaže imovinom većom od 250 milijardi dolara, a nedavno su ostvarili i udio u Tesli od oko 5 posto. Taj je podatak u ranijim danima neizvjesnosti natjerao većinu svjetskih finansijskih medija i analitičara da upravo na Saudijce gledaju kao prirodne otkupljivače. Musk je, podsjetimo, uzburkao poslovni svijet Twitter objavom da Teslu povlači s berze po cijeni od 420 dolara po dionici i da su sredstva za otkup osigurana. Budući da ta objava nije mogla biti potvrđena, a nekoliko dana nije bilo ni traga ni glasa od šefa Tesle, pojavile su se spekulacije da je “tvit” zapravo pokušaj manipulacije cijenom dionica. Doduše, dionice su do kraja toga dana skočile za 11 posto pa je i američka Komisija za trgovinu vrijednosnim papirima (SEC) odlučila da provjeri istinitost tih tvrdnji.

U jučerašnjoj je objavi ipak Musk demantovao i te spekulacije tvrdeći da je objava preko Twittera bila pokušaj da sa svim dioničarima bude potpuno iskren.

Ne bi bilo ispravno da informaciju o delistiranju podijelim samo s najvećim dioničarima, već samo morao podijeliti sa svim dioničarima u isto vrijeme – napisao je Musk objašnjavajući svoje motive iza neuobičajene Twitter objave.

Jutarnji.hr

Check Also

Sekulić: Vlada cijenom struje vodi računa o najugroženijima i racionalnoj potrošnji

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić u intervjuu portalu CdM tvrdi da odlukom o ukidanju naknade (za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *