Ovo su najveće komercijalne televizije u regionu

Specijalizovani portal za medije na području Jugoistočne Evrope Media Daily napravio je analizu prihoda 20 najvećih komercijalnih televizijskih kuća u regiji za 2017. godinu, a na listi se našlo osam TV kuća iz Srbije, četiri iz Hrvatske, četiri iz BIH, tri iz Slovenije, jedna iz Makedonije, ali ni jedna iz Crne Gore.

Prvo mjesto zauzela je slovenačka PRO PLUS koja emituje kanale Pop TV i Kanal A i to rastom prihoda na 61, 9 miliona eura, što je sedam miliona više nego u 2016. Taj se rast prihoda pripisuje teleoperaterima koji su povećali cijenu svoje pretplate za građane. Osim toga, PRO PLUS je početkom 2017. prekinuo besplatno zemaljsko emitovanje i postao je najveći Pay TV kanal na području Jugoistočne Europe.

Komercijalna TV kuća koja je zauzela drugo mjesto je hrvatska NOVA TV koja se popela s prošlogodišnjeg trećeg mjesta. Hrvatska najveća komercijalna televizijska kuća u 2017. je zabilježila 52,5 miliona eura prihoda i time zabilježila rast od 65 hiljada eura u odnosu na godinu ranije.

Kao najveće iznenađenje na listi pokazala se PINK International koja je u godinu dana pala za dva mjesta na ovoj listi. Naime, u 2016. srpska TV kuća sa svojih je 57,9 miliona eura prihoda bila na vrhu liste, dok je ove godine zabilježila pad od 5,5 miliona eura. Ipak, kako piše Media Daily, finansijski problemi vlasnika PINK-a Željka Mitrovića nisu tajna i on je već prodao svoje udjele u PINK BH i u PINK Crna Gora kompaniji Direct Media u vlasništvu United Grupe. Zapravo, United grupa je htjela i kupiti cijeli PINK International i vodili su se pregovori o tome, no navodno je srpski predsjednik Aleksandar Vučić prekinuo te pregovore zbog straha od prevelike koncentracije moći u rukama vlasnika Uniteda Dragana Šolaka.

I hrvatska komercijalna TV kuća RTL Hrvatska takođe gubi prihode, ali je s prihodima u vrijednosti od 40,7 miliona eura uspjela zadržati četvrto mjesto na listi.

Najveći porast prihoda zabilježila je ALJAZEERA Balkans i to od nevjerovatnih 240 odsto. Tačnije, u 2016. ta je TV kuća prihodovala 5,8 miliona eura, a u samo godinu dana njeni su prihodi narasli na 19,2 miliona eura i tako se popela s desetog na sedmo mjesto. S druge strane, gotovo dupli pad prihoda ostvario je OBN i zbog toga je pao s devetog na 18. mjesto.

Check Also

Sekulić: Vlada cijenom struje vodi računa o najugroženijima i racionalnoj potrošnji

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić u intervjuu portalu CdM tvrdi da odlukom o ukidanju naknade (za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *