Oporavak lire: Centralna banka povećala likvidnost i bankama smanjila obvezne rezerve

Dodajte komentar

Turska centralna banka u ponedjeljak ujutro započela je s programom ulivanja dodatne likvidnosti u finansijski sistem, smanjivši obvezne rezerve koje tamošnje banke moraju držati u lirama i stranoj valuti, pa se zahvaljujući tome kurs turske lire oporavio s rekordno niskog nivoa koji je zabilježio na svjetskim deviznim tržištima tokom noći od 7,24 lira za dolar.

Centralna banka smanjila je obveznu rezervu koju turske banke moraju držati u lirama za 250 baznih bodova, a snizila je i zahtjeve za držanje rezervi u stranoj valuti za 400 baznih bodova za sva dospijeća finansijskih obveza u roku do tri godine.

Time se u turskom finansijskom sistemu oslobodilo 10 milijardi lira, odnosno 6 milijardi dolara. Centralna banka takođe se obvezala da će “osiguravati svu likvidnost koja je bankama potrebna”.

Kurs lire dotakao je tokom noći na azijsko-pacifičkim deviznim tržištima nivo od 7,24 lira za dolar, no nakon poteza centralne banke i najava ministra finansija Berata Albayraka, ojačala je na 6,4 lire za dolar.

U nedjelju je ministar financija  najavio da je Turska izradila akcijski plan i počet će ga sprovoditi u ponedjeljak ujutro kako bi umirila ulagače.

U intervjuu objavljenom na internetskim stranicama dnevnika Hurriyet, Albayrak je kazao da je slabost lire posljedica „napada”, ponovivši izjavu predsjednika Tayyipa Erdoganu ali je istakao i da je akcijski plan spreman.

“Od ponedjeljka ujutro, naše institucije će preduzeti potrebne korake i obavijestiti o tome tržišta”, kazao je Albayrak, ali nije iznio konkretne detalje o planiranim koracima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *