Naslovne strane dnevnih novina za 13. avgust – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Regionalnom vodovodu prijeti blokada od 12 miliona eura

Javnom preduzeću Regionalni vodovod Crnogorsko primorje prijeti blokada računa na iznos veći od 12 miliona eura, zbog gubitka arbitražnog spora u Parizu u korist austrijske kompanije Štrabag. Postupak prinudne naplate cjelokupnog duga, po osnovu pravosnažne presude u Crnoj Gori, pokrenut je pred Privrednim sudom Crne Gore 17. jula ove godine.

Senatori zabrinuti: I Crna Gora u kineskoj kreditnoj klopci

Grupa od 16 američkih senatora zabrinuta je zbog potencijalnih zahtjeva za spasavanje Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) od zemalja koje su prihvatile kinesko “predatorsko finansiranje infrastrukture”, među kojima je i Crna Gora i traže da SAD iskoriste uticaj u Fondu i spriječe nastavak tekućih projekata iz inicijative Pojas i put (BRI) ili početak novih.

Penzioner glasao protiv povećanja penzije

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Branko Vešović rekao da nije upoznat sa dešavanjima i da je upravo Radulović kvalifikovan i delegiran da ih predstavlja u radnoj grupi za izmjene Zakona o PIO

Dnevne novine

Danas ističe rok za Hiljadu plus

Rok za prijavljivanje građana za Vladin projekat Hiljadu plus, koji omogućava rješavanje stambenog pitanja po povoljnijim uslovima od tržišnih, ističe danas. Građani su počeli da se prijavljuju 23. jula i tada su dostavili 430 prijava, dok su samo u prvoj sedmici predaje dokumentacije predali bankama 709 aplikacija.

Vlada će pažljivo birati novog partnera za EPCG

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić potvrdila je da postoji interesovanje za kupovinu akcija Elektroprivrede (EPCG), dodajući da su u Vladi otvoreni za razgovore sa onima koji dijele njena strateška opredjeljenja i vizije razvoja. Ona je, u intervjuu agenciji Mina-biznis, kazala da je EPCG zdrava kompanija sa prinosnim potencijalom, te da će pažljivo birati partnera kada za to dođe vrijeme.

Rekordna proizvodnja struje

Ostvareni rezultati u proizvodnji električne energije za prvih šest mjeseci su izvanredni, pri čemu se uz dobru hidrološku situaciju očekuje veća proizvodnja u odnosu na prošlu godinu, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG). “Pored ostvarene rekordne pro izvodnje hidro električne energije u ovom periodu, stabilne proizvodnje iz Termoelektrane Pljevlja, bilježimo i proizvodnju iz vjetroelektrane” rekli su iz PKCG.

Dan

Ima zainteresovanih za akcije EPCG

Za kupovinu akcija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) postoji interesovanje, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Ona je kazala da se radi o “zdravoj kompaniji sa značajnim prinosnim potencijalom.

Dodjela stanova od oktobra

Javni poziv za građane, koji bi da stambeno pitanje riješe kroz projekat “Hiljadu plus završava se danas, a Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) je od 23. jula dostavljeno 957 zahtjeva. Iz MORT-a je najavljeno da će dodjela vaučera biti do početka oktobra.

Zatvaranje fabrika dovelo do migracija

Problem koji je evidentan na području bjelopoljske opštine jeste sumorna privredna slika. Štrajkovi poslednjih godina gotovo su bili svakodnevni. Područje bjelopoljske opštine nekad je, što se tiče privrede, bilo jedno od najrazvijenijih u regionu gdje je sa uspjehom poslovala firma “Bjelasica. U naselju Nedakusi, na putu prema Prijepolju, bilo je desetak fabrika koje su sa svojim proizvodnim programima bile prisutne kako na domaćim tako i na inostranim tržištima. Sve te fabrike bile su smještene u industrijskoj zoni.

Pobjeda

Stiglo 957 zahtjeva

U okviru projekta “Hiljadu plus, koji se završava danas, od 23. jula dostavljenaje 957 zahtjeva za rješavanje stambenog pitanja, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Dodjela vaučera, kako je kazao predstavnik ovog resora Marko Mirović, biće do početka oktobra.

Ostvaren rast od 117,8 odsto u odnosu na 2017.

Udio u izvozu električne energije je u porastu i poslije izvoza metala, odnosno aluminijuma, gvožđa i čelika i rude boksita, nalazi se na trećem mjestu u strukturi izvoza. U odnosu na prošlogodišnjih pola godine zabilježen je rast električne energije od 89,7 odsto, precizirali su iz Privredne komore

Ima interesovanja za kupovinu akcija Elektroprivrede

Za kupovinu akcija Elektroprivrede Crne Gore postoji interesovanje i Vlada je otvorena za razgovore sa svakim ko dijeli njena strateška opredjeljenja i vizije razvoja kompanije, poručilaje ministarka ekonomije Dragica Sekulić.Elektroprivreda Crne Gore je, kako je kazala juče u intervjuu za agenciju Mina-biznis, zdrava kompanija sa značajnim prinosnim potencijalom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *