Akcije Bayer-a pale 10 posto

Akcije njemačke hemijsko-farmaceutske kompanije Bajer pale su za više od 10 odsto, na najniži nivo u skoro dvije godine.

Pad je usledio nakon što je kalifornijski sud naložio Bajerovoj podružnici, Monsantu, da isplati 289 miliona dolara odštete.

Sud je prošle nedjelje proglasio Monsanto krivim po tužbi da njegovo sredstvo za uništavanje korova na bazi glifosata, uključujući brend “roundup”, izaziva kancer, prenosi agencija Rojters.

Dvejn Džonson (46), baštovan i domar u jednoj američkoj školi, dobiće odštetu, nakon što je tužio kompaniju za obolijevanje od kancera i za neobavještavanje o izlaganju opasnoj supstanci po zdravlje.

Postupak protiv Monsanta, koji je ove godine prešao u ruke Bajera za 63 milijarde dolara, samo je jedan “u moru” od preko 5.000 sličnih slučajeva širom SAD.

Iz Monsanta su u petak najavili da će uložiti žalbu na izrečenu presudu.

“Današnja presuda ne mijenja činjenicu da je više od 800 naučnih studija potvrdilo da glisofat ne izaziva kancer”, navodi se u saopštenju Monsanta.

Akcije Bajera jutro su pale za 10,6 odsto na 83,48 eura.

U Evropi, Evropska komisija je u decembru obnovila dozvolu za korišćenje glisofata uprkos intenzivnoj debati o njegovoj bezbjednosti, iako su Njemačka i Francuska preduzele korake da blokiraju korišćenje tog herbicida za uništavanje korova.

Check Also

Sekulić: Vlada cijenom struje vodi računa o najugroženijima i racionalnoj potrošnji

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić u intervjuu portalu CdM tvrdi da odlukom o ukidanju naknade (za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *