Naslovne strane dnevnih novina za 11. avgust – Najvažnjie vijesti iz ekonomije

Vijesti

Dnevne novine

Revitalizacija distributivnog sistema počinje u februaru

Za revitalizaciju elektrodistributivne mreže, naredne godine će biti izdvojeno 32,2 miliona eura, a prema dinamičkom planu, konkretni radovi, odnosno uvođenje izvođača u posao, moglo bi početi već u februaru naredne godine, navodi se u Informaciji o programima intenzivne revitalizacije distributivne mreže.

BEZ PREPREKA ZA GRADNJU PORTO SKADAR LEJKA

Iako je nacrtom prostornog plana predviđeno smanjenje kapaciteta budućeg kompleksa Porto Skadar Lejk, to, čak i ukoliko bude usvojeno, ne može da utiče na ono za što je izdata građevinska dozvola, saopšteno je iz Mistarstva održivog razvoja.

U oktobru potpisivanje ugovora za koncesiju

Ugovor o koncesiji za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj, na period od 30 godina, za koju su ponudu dostavile samo tivatska kompanija Adriatic Marinas i holandski Damen, trebalo bi da bude potpisan početkom oktobra.

Dan

Generalni štrajk u septembru

Ukoliko Vlada ne prihvati neophodne izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, pripadnici Sindikata ZIKS-a i Strukovnog Sindikata vatrogasaca-spasilaca, spremni su i na generalni štrajk. Udruženi sindikati juče su na pres konferenciji poručili da su ih katastrofalni uslovi koji se odnose na izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, odnosno planovi Vlade, Unije poslodavaca i predstavnika svjetske banke da “proguraju loše uslove za penzionisanje najbrutalnije dotakli.

Pale kamate

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, pala je u maju 0,1 procentni poen i iznosila je 6,58 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa u maju je oslabila 0,09 procentna boda na 5,96 odsto navodi se u Biltenu CBCG.

Razvoj industrije garantuje izlaz iz krize

Svakodnevno finansijsko zaduživanje države od milion eura, tržišna ekonomija koja koči razvoj privrede, nepostojanje realne proizvodnje, ogromna nezaposlenost, loša socijalna i politička situacija samo su neki od problema koji se što prije moraju riješiti kako ne bismo došli u krizu, kazali su iz Saveza komunista Jugoslavije — Saveza komunista Crne Gore.

Pobjeda

Efektivna kamata 6,5 odsto

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, pala je u maju 0,1 procentni poen i iznosila je 6,58 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa u maju je oslabila 0,09 procentna boda na 5,96 odsto navodi se u Biltenu CBCG.

Sonigo može da gradi po starom

Lionel Sonigo, predsjednik Montenegro rizort kompani koja gradi projekat Porto Skadar lejk, ne treba da bude zabrinut zbog predloženih rješenja u nacrtu prostornog plana posebne namjene za Nacionalni park “Skadarsko jezero, poručili su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Objasnili su da ovaj planski dokumet ne može da utiče na stečne obaveze, odnosno prava stečena po osnovu izdate građevinske dozvole.

Menadžment stoji iza dokumenta i podržava reviziju

Izvršni menadžment kompanije Luka Bar, s obzirom na suprotstavljena mišljenja u samom Revizorskom odboru kompanije, apsolutno podržava stav da se angažuje eksterna revizija za Izvještaj o poslovanju preduzeća za prvih šest mjeseci.

Check Also

Turska potrošila više od 37 milijardi dolara na izbjeglice

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska neće moći sama da se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *