Dnevno kroz Sozinu prođe 14,5 hiljada vozila

Kompanija Monteput, koja gazduje tunelom Sozina, je za 13 godina poslovanja od naplate putarine i zakupnine za izdavanje bilborda pored prilaznih saobraćajnica tunelima Sozina i Raš prihodovala 91,25 miliona eura, saopštio je izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević.

Kroz Sozinu ovih dana prosječno prolazi 14.458 vozila dnevno, a u julu i avgustu evidentanje rast saobraćaja, što će kako je najavio, rezultirati dobrim finansijskim rezultatom kompanije.

“Ukupan prihod Monteputa za prvih sedam mjeseci ove godine iznosi 5,53 miliona eura i manji je za dva odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period”, kazao je Mujević Pobjedi.

On je naveo da je kroz Sozinu od jula 2005. godine i puštanja u upotrebu tunela prošlo ukupno 29,56 miliona vozila.

“Od početka godine do 8. avgusta kroz Sozinu je prošlo 1,71 milion vozila, što je 4,13 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu”, rekao je Mujević i naglasio da ove godine imaju 16,28 odsto više šlepera, što u krajnjem dovodi do približnog finansijskog prihoda kao lani.

“U avgustu ove godine imamo 6,68 odsto više vozila nego lani”, naglasio je Mujević i istakao da imaju znatno veći broj korisnika automatske naplate putarine kroz elektronske kartice i TAG uređaje.

“Radi se o korisnicima koji koriste povoljnosti petplate, što u krajnjem doprinosi manjem zadržavanju vozila kod same naplate”, rekao je Mujević, objašnjavajući da se gužve u blizini Sozine dešavaju zbog zagušenja na magistrali kroz Sutomore, gdese stvaraju ogromni saobraćajni čepovi, kada se formiraju kolone i sa sjeverne i južne strane tunela.

U skladu sa propisima bezbjednosti u tunelu ne smije biti zaustavljanja vozila, pa se tunel zatvara za prolaz sve do stvaranja uslova nesmetanog odvijanja saobraćaja.

Ovakva zatvaranja nijesu česta i traju vrlo kratko”, izjavio je Mujević.

CdM

Check Also

Turska potrošila više od 37 milijardi dolara na izbjeglice

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska neće moći sama da se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *