Tržište nekretnina na Primorju: Rusi prodaju, Turci kupuju

Dodajte komentar
Budva

Rusi prodaju, Turci najviše kupuju – ukratko bi se moglo opisati stanje na tržištu nekretnina na Crnogorskom primorju. Godinama su Rusi najviše kupovali nekretnine, često za basnoslovne sume. Sada se situacija promijenila, pa su sve češće u ulozi prodavaca.

„Rusi  više uopšte ne kupuju nekretnine. Nekada se pojavi neko kome je hitan novac, pa spusti cijenu ispod tržišne, ali ne prodaju ispod svake cijene. Takođe, ima i Rusa koji su ostali u Crnoj Gori, tako da žive u stanovima koje su kupili“, objašnjava za Portal Analitika Nena Đukić Savić iz agencije Nekretnine Budva.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, oko 4.500 državljana Ruske Federacije ima privremeni i stalni boravak u Crnoj Gori. Iako je samo u Budvi, prema opštinskim podacima oko 3.600 nekretnina u ruskom vlasništvu, iz agencije Kamin ističu da oni već odavno ne pazare kod nas.

„Tačno je da Rusi prodaju nekretnine, ali to nije novina, tako je već dvije ili tri godine”, kažu u toj agenciji.

Razlozi najviše finansijski

Saša Vukićević iz agencije Montenegro prospects ističe da je proces legalizacije samo jedan od razloga zbog kojih se ruski državljani odlučuju na prodaju nekretnina.

„Taj proces iziskuje neke dodatne troškove, koje nisu planirali da imaju. Tada odlučuju da prodaju, a ne da dodatno investiraju. Takođe, rubalj je dosta slabiji u odnosu na euro, zbog kursa, pa mogu da dobiju povoljno te pare nazad. U Rusiji se pojavljuje neka vrsta manje ekonomske krize, ali ima dosta i onih koji prodaju iz ličnih razloga. Prodaja nekretnina od strane ruskih državljana u posljednjih godinu dana pojačana za nekih 30 odsto”, objašnjava Vukićević.

Turci sve više kupuju nekretnine

S druge strane, Turcima je sve zanimljivija naša zemlja, pa su pored Crnogoraca i građana iz bivše Jugoslavije, oni najčešći kupci, kažu u agencijama. Ipak, kako ističu, prilikom kupovine su značajno oprezniji nego što su bili Rusi koji u vrijeme ekonomskog buma nijesu pitali za cijenu. Turci tako sada kupuju stanove, lokale, zemljište, najčešće zbog pokretanja posla u našoj zemlji.

“Turci u posljednje vrijeme sve više kupuju nekretnine, možda nekih 20-30 odsto kupaca su i z Turske”, kaže Vukićević iz Montenegro prospects-a.

Đukić Savić kaže da Turci uglavnom kupuju manje nekretnine da bi riješili status boravka u Crnoj Gori.

“Nakon što ispitaju tržište opredijele se čime će da se bave. Turci su veliki trgovci, ali Rusi su platežno moćniji “, kaže Đukić Savić.

U kompleksu „Porto Budva“ su od početka godine turski državljani kupili deset luksuznih stanova, potvrdila je za Portal Analitika direktorka prodaje kompanije „Alart centar“ Ana Golubović.

“Interesovanje turskih državljana je jako veliko, od stranih kupaca najveće, a svakodnevno imamo upite. Jako ih puno dolazi na naše primorje, ne kupuju samo u ovom luksuznom kompleksu. Kod nas je već skoro sve kupljeno, ostalo je još samo 26 stanova koji nisu”, ističe Golubović.

Porto Budva

Kvadrat u Budvi i do deset hiljada eura: Cijena kvadrata stana u „Porto Budva“ je od najmanje 4.000 eura pa do deset hiljada, koliko košta kvadrat poslovnog prostora. U kompleksima Luštica Bay, Porto Montenegro (Tivat) i Portonovi (Herceg Novi), kvadrat dostiže cijene do 12.000 eura. U stambenim naseljima Budve, Tivta ili Kotora kvadrat stana se može kupiti za 1.500 do 5.000 eura.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *