Sonigo: Sveli Skadar lejk na petinu

Dodajte komentar

Kompanija Montenegro rizort, koja gradi Porto Skadar lejk, zabrinutaje zbog predloženih rješenja Nacrta prostornog plana posebne namjene za Nacionalni park Skadarsko jezero, kojije najavnoj raspravi saopštioje njen predsjednik Lionel Sonigo.

“Predloženim scenarijom 2 održivi razvoj planirano je svođenje projekta Porto Skadar lejk na deset do 20 odsto planirane zone. To gotovo znači brisanje rizorta iz novog nacrta. Svođenje cijelog projekta, vrijednog 160 miliona eura, na ovaj nivo, je apsolutno neodrživo i neisplativo”, naveo je Sonigo u saopštenju.

Ocijenio je da je zanimljivo da je u konzorcijumu koji je za potrebe Ministarstva održivog razvoja i turizma pripremio Nacrt, ista kompanija koja je radila prethodnu studiju lokacije za taj prostor 2014. godine, a to je Centar za arhitekturu i urbanizam, čiji je osnivač Predrag Babić.

“Kao investitor se pitam na osnovu kojih bitno izmijenjenih kriterijuma i saznanja se, nakon svega nekoliko godina, prvo predviđaju turistički kompleksi na ovom području, a zatim skoro brišu”, naveo je Sonigo i podsjetio da je prethodnom studijom lokacije predviđena gradnja dva turistička kompleksa u ovoj zoni Porto Skadar lejka i MJ Properti kompleksa.

Sonigo je saopštio da kapaciteti Porto Skadar lejk kompleksa nijesu 600 ljudi, kako se to predstavlja.

“Kompleks će imati 51 apartman kapaciteta 110 osoba, kao i 30 vila predviđenih za smještaj maksimum osam osoba po vili. Ukoliko budemo imali 100 posto popunjene kapacitete, to je ukupno 350 ljudi, što je skoro dva puta manje od brojke kojom se pokušava manipulisati javnost”, tvrdi Sonigo.

Prema njegovim riječima, projekat Porto Skadar lejk ima neophodnu građevinsku dozvolu, koju je izdalo resorno ministarstvo. Pripremni radovi na zemjištu koje je u potpunosti u vlasništvu investitora počeli su 2016. godine.

“Uradili smo sve neophodne studije i sve su odobrene od relavantnih institucija. U toku je izradastudije ispitivanja fito-planktona u ljetnjem periodu i očekujemo da će biti završenau septembru. Nakon potvrđivanja ove studije, planiramo nastavak radova”, poručio je Sonigo i precizirao da je kompanija do sada u projekat Porto Skadar lejk uložila deset miliona eura.

Ovo je i jedina strana investicija na teritoriji prijestonice Cetinje koja bi kreirala između 200 i 300 radnih mjesta za lokalno stanovništvo. Mještani ovog područja u velikom broju podržavaju projekat, jer su svjesni da može pomoći valorizaciji Skadarskog jezera i donijeti benefite svima saopštio je Sonigo i istakao da u kompaniji vjeruju da će i državne institucije, koje su do sada pokazale otvorenost za saradnju sa investitorima, nastaviti da stvaraju uslove za potrebne nove investicije.

Socijaldemokrate Cetinja apelovali su juče na nadležne u Ministarstvu održivog razvoja i turizma da, narednih dana, i na Cetinju održe javnu raspravu o Nacrtu Prostornog plana posebne namjene NP Skadarsko jezero.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *