Najveći štrajk u istoriji Ryanaira, otkazano 400 letova

Dodajte komentar

Najveći evropski niskobudžetni avioprevozik Ryanair pogođen je štrajkovima epskih razmjera. Danas je otkazano čak 400 letova dok se piloti i kabinsko osoblje bore za veće plate, sigurnu penziju pa čak i besplatnu vodu za piće u avionu, piše Bloomberg.

U štrajku učestvuju Ryanairovi piloti iz Irske, Njemačke, Belgije, Švedske i Holandije, a posljedice će se osjetiti.

Štrajk je, očekivano, pokrenut zbog zahtjeva za boljim uslovima rada. Iako se zahtjevi pilota razlikuju od zemlje do zemlje, većina traži veći fiksni dio plate koji ne bi zavisio od sati provedenih u vazduhu, a bune se i protiv čestog premještanja iz grada u grad.

– Piloti nisu nomadi koji samo rastvore šator tamo gdje Ryanair namiriše potencijalnu zaradu – poručili su iz Sindikata njemačkih pilota Vereinigung Cockpit (VC) u srijedu.

“Platu od koje se može živjeti”, traži kabinsko osoblje, uz to i sigurnu penziju, ali i mogućnost da u letu popiju gutljaj vode bez opomena.

Aviokompanija, vođena beskompromisnim šefom Michaelom O'Learyjem, zna da je vrhunac sezone vrijeme kada sindikati mogu vrlo uspješno ucjenama izvući bolje radne uslove i zato, piše Bloomberg, primjenjuju taktiku “dobar policajac, loš policijac”. Recimo, dablinskom su osoblju, njih 300, zaprijetili otkazima poslije sezone, a potom ponudili kompromis.

Ryanair je s tržišnom kapitalizacijom od 18 milijardi eura još uvijek najjači evropski avioprevoznik premda su otkrili pad u prihodima od 20 posto u ovogodišnjoj predsezoni. Koliko će tačno biti konačni gubitci za aviokompaniju uslijed štrajkova i otkazivanja letova iz Ryanaira nisu htjeli da spekulišu.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *