BBC: Marija Kiri najuticajnija žena vijeka

Dodajte komentar

Poljsko-francuska naučnica Marija Kiri najutjecajnija je žena vijeka , odlučili su učesnici ankete BBC-ja.

Čitaoci BBC časopisa History svrstali su Curie na prvo mjesto liste sto žena koje su promijenile svijet, zbog toga što je bila prva osoba s osvojene dvije Nobelove nagrade (za fiziku 1903. i hemiju 1911.) i zbog istraživanja radioaktivnosti – riječi koju je sama skovala.

U Britaniji se uskoro obilježava stota godišnjica prava glasa žena i u jeku je rasprava o boljoj zastupljenosti žena u društvu i smanjenju razlike u platama među polovima.

Na drugom je mjestu američka aktivistkinja Rosa Parks, koja je odbila da ustupi svoje mjesto u autobusu bijelcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi, a na trećem čelnica britanskih pobornica ženskih prava Emmeline Penkhurst, najzaslužnija što su žene dobile pravo glasa.

Engleska matematičarka i pionirka računarskog programiranja Ada Lovelace četvrta je na listi, a peta je britanska hemičarka Rosalind Franklin koja je doprinijela razumijevanju molekularne strukture DNK.

Ovaj popis testament je ženama u istoriji koje su protivno izgledima ostvarile nevjerovatna postignuća“, kazala je Heenali Patel, portparolka najvećeg britanskog udruženjaza prava žena Fawcett Societyja.

Izbor bi mogao izazvati i neke polemike, piše Guardian. Zaslužuje li Margaret Thatcher šesto mjesto na listi, a princeza Diana petnaesto? I je li Eleanor Akvitanska (11.), moćna žena dvojice kraljeva, Luja VII. francuskog i Henrika II. engleskog, imala veći značaj za svjetsku istoriju od Djevice Marije na 12. mjestu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *