BBC: Marija Kiri najuticajnija žena vijeka

Poljsko-francuska naučnica Marija Kiri najutjecajnija je žena vijeka , odlučili su učesnici ankete BBC-ja.

Čitaoci BBC časopisa History svrstali su Curie na prvo mjesto liste sto žena koje su promijenile svijet, zbog toga što je bila prva osoba s osvojene dvije Nobelove nagrade (za fiziku 1903. i hemiju 1911.) i zbog istraživanja radioaktivnosti – riječi koju je sama skovala.

U Britaniji se uskoro obilježava stota godišnjica prava glasa žena i u jeku je rasprava o boljoj zastupljenosti žena u društvu i smanjenju razlike u platama među polovima.

Na drugom je mjestu američka aktivistkinja Rosa Parks, koja je odbila da ustupi svoje mjesto u autobusu bijelcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi, a na trećem čelnica britanskih pobornica ženskih prava Emmeline Penkhurst, najzaslužnija što su žene dobile pravo glasa.

Engleska matematičarka i pionirka računarskog programiranja Ada Lovelace četvrta je na listi, a peta je britanska hemičarka Rosalind Franklin koja je doprinijela razumijevanju molekularne strukture DNK.

Ovaj popis testament je ženama u istoriji koje su protivno izgledima ostvarile nevjerovatna postignuća“, kazala je Heenali Patel, portparolka najvećeg britanskog udruženjaza prava žena Fawcett Societyja.

Izbor bi mogao izazvati i neke polemike, piše Guardian. Zaslužuje li Margaret Thatcher šesto mjesto na listi, a princeza Diana petnaesto? I je li Eleanor Akvitanska (11.), moćna žena dvojice kraljeva, Luja VII. francuskog i Henrika II. engleskog, imala veći značaj za svjetsku istoriju od Djevice Marije na 12. mjestu.

Check Also

Završeno snimanje 73 odsto ukupne površine blokova u podmorju

Brod za 3D seizmičko istraživanje podmorja Polar Empress, kompanije Shearwater, do sada je završio snimanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *