UniCredit očekuje dogovor sa SAD-om u sporu oko kršenja sankcija Iranu

Najveća italijanska banka UniCredit očekuje da će u sljedećim mjesecima riješiti spor sa SAD-om vezano uz navodno kršenje sankcija u Iranu, rekao je izvršni direktor Jean Pierre Mustier.

„Uvjereni smo da možemo postići dogovor sa SAD-om prije kraja godine”, rekao je Mustier tokom konferencijskog poziva vezanog za poslovne rezultate u drugom tromjesečju, ne navodeći detalje.

Godine 2011. vlasti njujorškog okruga zatražile su od UniCredita dokumente o nizu poslova u koje su bile uključene iranske kompanije.

Potom je ministarstvo pravosuđa SAD-a 2012. godine otvorilo istragu kako bi utvrdilo u kojoj je mjeri banka poštovala odredbe američkog Ureda za kontrolu strane imovine.

U UniCreditu navode da sprovode i vlastitu internu istragu kako bi procijenili plaćanja u američkim dolarima u tom razdoblju i njihovu usklađenost s američkim sankcijama.

U utorak je SAD ponovo uveo sankcije Iranu a američki predsjednik Donald Trump poručio da će kompanijama koje posluju s Teheranom biti zabranjeno poslovanje u SAD-u.

Check Also

Erste banka inovirala gotovinske i kredite za refinansiranje

Erste banka je inovirala gotovinske i kredite za refinansiranje postojećih kratkoročnih i srednjoročnih obaveza u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *