Oštar pad kvartalne neto dobiti Deutsche Telekoma

Dodajte komentar

Deutsche Telekom izvijestio je u četvrtak o osjetno manjoj neto dobiti u drugom tromjesečju zbog odštete u sklopu nagodbe u arbitražnom sporu s njemačkom državom a blago su im pali i prihodi, prigušeni nepovoljnim valutnim kursevima.

U razdoblju od aprila do juna neto dobit DT-a pala je 43,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 495 miliona eura.

Ako se isključi odšteta regulisana nagodbom, kojom je okončan 14-godišnji spor s državom zbog zakašnjelog uvođenja sistema naplate cestarina za kamione na autocestama, dobit je na godišnjem nivou uvećana za 3,3 posto, na 1,238 milijardi eura.

Konzorcijum u čijem su sastavu uz Deutsche Telekom još i Daimler i Cofiroute, pristao je da njemačkoj državi plati ukupno 3,2 milijarde eura zbog zakašnjelog uvođenja naplate putarina. Iz DT-a su tada najavili da će u sklopu nagodbe u zadnjoj tranši državi jednokratno isplatiti 550 miliona eura, što će uticati na rezultate drugog kvartala.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) pala je za 7,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 5,55 milijardi eura. Prilagođena za troškove povezane s arbitražnim postupkom, promjene u strukturi grupe i uticaj valutnih kurseva, zadržala se na prošlogodišnem nivou i iznosila je 5,9 milijardi eura.

Prihodi su takođe pali na godišnjem nivou, za 2,8 posto, kliznuvši na 18,4 milijarde eura, pri čemu u DT-u naglašavaju da je vrijednost dolara bila 10 posto niža nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Ako se isključe nepovoljni valutni kursevi i promjene u strukturi grupe, uvećani su 1,3 posto, navodi se u izvještaju.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *