Nord Pool i Epex ulaze u vlasničku strukturu crnogorske berze struje

Dodajte komentar

Berza električne energije za Baltik i Nordijski dio Evrope (Nord Pool) i Evropska berza (EPEX-spot), zaintersovane su da uđu u vlasničku strukturu crnogorske berze električne energije.

Prethodno, Vlada Crne Gore zadužila je osnivače Berze električne energije, kompanije Crnogorski operator tržišta električne energije, Crnogorski elektroprenosni sistem Crne Gore i Elektroprivredu Crne Gore AD, da izvrše uplate na ime povećanja osnivačkih uloga za po 70.000 eura, u roku od 30 dana.

“Obzirom na trenutnu finansijsku poziciju Berze električne energije, kao i očekivanja od djelatnosti ove kompanije u narednom periodu, neophodno je izvršiti dokapitalizaciju kompanije kako bi se omogućio njen nesmetan rad do kraja 2019. godine”, piše u Vladinoj Informaciji.

Podsjeća se da je u cilju formiranja organizovanog tržišta, odnosno berze električne energije Zaključkom Vlade sa sjednice koja je održana 9. juna 2016. godine, COTEE, CGES i EPCG su se obavezali da osnuju društvo sa ograničenom odgovornošću u cilju uspostavljanja berze električne energije u Crnoj.

“Berza električne energije DOO je osnovana 7. avgusta 2017. godine. Osnivački ulog od 150.000 eura omogućio je stvaranje pretpostavki za funkcionisanje kompanije za period od godinu dana. U tom periodu, osim donošenja osnovih akata neophodnih za samo funkcionisanje kompanije, glavni cilj obavljanja djelatnosti je bio sagledavanje mogućih scenarija nesmetanog funkcionisanja berze električne energije, kao i povezivanja tržišta Crne Gore sa tržištima regiona”, piše u Informaciji.

Naravno, čitav proces posmatran je kroz prizmu najboljih praksi zemalja EU u ovoj oblasti koji je skoro u svim slučajevima podrazumijevao određeni oblik strateškog partnerstva sa jednom od par najvećijih kompanija u ovoj oblasti.

U tom smislu, u prvih godinu dana rada Berze električne energije urađen je Dokumenat koji se tiče identifikacije i evaluacije modela strateškog partnerstva, obezbjeđen kroz Tehničku pomoć Sekretarijata energetske zajednice. Sam dokumenat detaljno prikazuje situaciju na energetskoj sceni regiona, kao i opcije za otvaranje tržišta u Crnoj Gori uz fokus i preporuku modela koji su za Crnu Goru najizvodljiviji, od čega je istaknuto da se izdvaja “Business integration model” kao model koji najviše može da ponudi.

Bazirano na tom dokumentu, konsultantski tim je zajedno sa predstavnicima Berze električne energije izradio RFI tj. Zahtjev za informacijom zainteresovanosti potencijalnih strateških partnera. Isti dokument je prošao dodatnu obradu užeg stručnog tima pa je dobijen dokument koji bi se koristio za selekciju i filtriranje zainteresovanih strateških partnera.

Odgovori su dobijeni od strane Nord Pool-a i EPEX-a koji su dostavili kompletnu dokumentaciju i informacije koje su tražene, što posebno raduje obzirom da je riječ o dvije ubjedljivo najveće kompanije u Evropi u ovoj oblasti.

Nakon evaluacije dostavljenih dokumenata od strane Nord Pool-a i EPEX-a, pristupilo se razgovorima koji su imali za zadatak da iskažu namjeru Berze za strateško/komercijalnim partnerstvom uz razjašnjavanje potencijalnih nedoumica oko nivoa usluge i zahtjeva.

Takođe, ideja ovih razgovora je bila i davanje šanse da se potencijalni strateški partneri neformalno izjasne o svojim mogućnostima i prezentuju ozbiljnost svoje namjere da učestvuju u daljim koracima procedure nalaženja strateškog partnera za Berzu električne energije.

Kao rezulutat ovih preliminarnih razgovora raduje činjenica da su oba kandidata istakli zainteresovanost da uđu u vlasničku strukturu Berze električne energije. Na taj način dobijena je dodatna potvrda atraktivnsoti našeg tržišta, odnosno potencijala za budući razvoj”, zaključuje se u Izvještaju.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *