Naslovne strane dnevnih novina za 9. avgust – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Obod na prodaji za 2,75 miliona

Stečajna uprava Elektroindustrije Obod raspisala je oglas za prodaju imovine tog preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od 2,75 miliona eura. Na prodaju su ponuđene nekretnine na Cetinju, tačnije gornji kompleks fabrika, po početnoj cijeni od 2,61 milion.

Do 2022. planirano otvaranje 4.574 firme

U Crnoj Gori trenutno posluje 25.926 mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP), a prema planu, njihov broj bi trebalo da se za četiri godine poveća na 30.500, navodi se u Strategiji razvoja MMSP od ove do 2022. godine.

U julu naplaćeno 92,5 miliona eura poreza

Ukupna bruto naplata poreskih prihoda u julu je iznosila 92,5 miliona eura, što je 8,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Rast naplate u odnosu na plan i ostvarenje iz prošle godine zabilježen je kod svih vrsta prihoda. Posebno se, kako navode u PU, ističe naplata poreza na dodatu vrijednost u ukupnom iznosu od 21,69 miliona eura, čime je za dva miliona premašen plan.

Dan

Dužnicima zabraniti osnivanje novih firmi

Praksa mnogih preduzetnika i biznismena pokazuje da preduzeća u kojima gazduju usled neizmirivanja zakonskih obaveza zapadnu u teškoće, na osnovu čega se nagomilavaju veliki dugovi. Ono što je karakteristično za te ljude jeste da i prije nego se preduzeća likvidiraju, osnuju nova s istom djelatnošću, na koja prebace sve poslove, dok dugove ostave prethodnoj firmi. Samim tim, evidentno je odsustvo bilo kakvih kriterijuma prilikom osnivanja preduzeća, što predstavlja jedan od značajnih generatora nelikvidnosti pa i prevara u privredi.

CKB uvela concierge uslugu

Crnogorska komercijalna banka (CKB) je u saradnji sa kompanijom Mastercard, omogućila prestižnu “concierge uslugu za korisnike privatnog bankarstva. Na taj način CKB je prva na crnogorskom tržištu koja je omogućila ovaj vid usluge i učinila da to vrhunsko iskustvo bude dostupno korisnicima CKB Mastercard PB + kartica.

Bolja naplata poreza

Ukupna bruto naplata prihoda u julu iznosila je 92,5 miliona eura, što je 8,6 odsto iznad ostvarenja u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštili su iz Poreske uprava (PU). – Naplaga poreza na dodatu vrijednost (PDV) iznosila je 21,69 miliona eura, čime je za dva miliona eura premašen plan naplate – navodi se u saopštenju PU.

Pobjeda

Od Brisela traže da registruje crnogorski pršutp

Nedavno formirani klaster Crnogorski pršut priprema proizvo đačku sertifikaciju i dokumentaciju za registraciju tog proizvoda u Briselu, saopštio je član tog klastera i vlasnik kompanije Marteks Dragan Martinović. – Očekujemo da ubrzo u Briselu zvanično registrujemo brend crnogorski pršut. Dokumenta za sertifikaciju su poslata prije mjesec dana, a kompletiramo i ostalu dokumentaciju potrebnu za dobijanje brenda kazao je Martinović Pobjedi.

Crna Gora na 98. mjestu

Crna Gora se, prema indeksu privatne svojine, ove godine našla na 98. mjestu, što je još jedan pad u odnosu na prethodne izvještaje, saopšteno je iz NVO Luča institut. Međunarodni Savez za privatnu svojinu, čiji član je ova NVO, je u saradnji sa 113 organizacija širom svijeta objavio rezultate istraživanja u okviru svog godišnjeg indeksa privatne svojine.

Za sanaciju puteva 104 hiljade eura

Završeni su radovi na sanaciji saobraćajnica u Luci Bar. Vrijednost ovih radova u sklopu treće faze sanacije lučkih drumskih saobraćajnica je 104.000 eura, saopšteno je iz barske kompanije. Luka Bar je nakon sprovedene tenderske procedure sklopila ugovor sa preduzećem Putevi Bar za saniranje puteva na Staroj obali.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *