Cetinjani od Brisela traže da registruje crnogorski pršut

Dodajte komentar

Nedavno formirani klaster Crnogorski pršut priprema proizvo đačku sertifikaciju i dokumentaciju za registraciju tog proizvoda u Briselu, saopštio je član tog klastera i vlasnik kompanije Marteks Dragan Martinović.

“Očekujemo da ubrzo u Briselu zvanično registrujemo brend crnogorski pršut. Dokumenta za sertifikaciju su poslata prije mjesec dana, a kompletiramo i ostalu dokumentaciju potrebnu za dobijanje brenda”, kazao je Martinović Pobjedi.

On je naveo da je klaster proizvođača sa Cetinja angažovao stručnjake sa Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu da im realizuju ovaj projekat.

“Imaćemo evropsku zaštitu proizvoda, a očekujemo da ćemo nakon brendiranja crnogorski pršut dići na viši nivo, a ubrzo očekujemo benefite od ovog procesa i marketinške aktivnosti “, rekao je Martinović i dodao da će novi proizvod zadovoljavati evropske standarde bezbjednosti hrane i biti konkurentan na domaćem i inostranom tržištu.

Klaster Crnogorski pršut osnovan je na Cetinju i čine ga neki od najvećih crnogorskih proizvođača pršuta iz prijestonice, preduzeća Marteks , Interprodukt, Mianja, Zrnožit, Montstate, DDR komerc, Nani-prom i SNJ Gornič, koji po riječima Martinovića proizvode više od 200.000 komada pršuta godišnje i zapošljavaju više od 500 radnika.

Prema riječima Martinovića, proizvođači sa Cetinja su bili primorani da krenu u registraciju brenda crnogorski pršut, zato što nijesu mogli naći zajednički jezik oko geografskog područja sa Udruženjem proizvođača njeguških specijaliteta.

Naglasio je da će brendirani proizvod odlikovati smanjen salinitet, minimalna starost godinu, kao i visok kvalitet proizvodnje.

Iz Ministarstva ekonomije podsjetili su da je njeguški pršut dobio zaštićenu geografsku oznaku u oktobru 2016. godine i time postao prvi zaštićeni crnogorski proizvod. Objašnjavaju da to znači da se u određenom geografskom području ne moraju odvijati sve faze proizvodnje, prerade ili pripreme, odnosno da nije neophodno da sirovina potiče iz tog područja.

“Za geografsku oznaku, konkretno za proizvodnju njeguškog pršuta, svinje ne moraju da se uzgajaju u Crnoj Gori”, kazali su predstavnici Ministarstva i objasnili da u skladu sa Zakonom o šemama kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, postoje dva oblika zaštite i to oznaka porijekla i geografska oznaka.

Slično našem njeguškom pršutu, u Sloveniji je zaštićen kraški pršut, a u Hrvatskoj dalmatinski i drniški pršut.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *