Srbija: Besplatna struja za veći broj domaćinstava

Dodajte komentar

Od danas na snagu stupaju izmjene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu, kojima nadležni pokušavaju da najsiromašnijim građanima olakšaju procedure dobijanja besplatnih kilovata, pišu Novosti.

Povećana je donja granica primanja domaćinstva prema kojoj će moći da dobijaju besplatnu struju, pa će tako jednočlano domaćinstvo na kilovate bez nadoknade moći da računa ako su mu mjesečni prihodi do 14.258 dinara (oko 120 eura), za dva i tri člana limit je 20.600 dinara (oko 175 eura), za četvoročlano i petočlano domaćinstvo nešto preko 27.000 (oko 230 eura), a za šestočlano ili veće domaćinstvo nešto više do 34.000 dinara (oko 290 eura).

Pročitaj još: Hrvatska otpisala dugove za više od 150.000 građana

Ove godine besplatne kilovate dobijalo je 74.818 najsiromašnijih građana od njih 400.000. Nedavno je Ministarstvo energetike povećalo nivoe prihoda koji su postavljeni kao uslov za dobijanje olakšica u plaćanju električne energije.

Svi građani koji primaju novčanu socijalnu pomoć i dječiji dodatak olakšice za struju mogu da dobiju automatski.

Ove godine iz budžeta je odvojeno oko 1,05 milijardi dinara za pokriće troškova kilovata i kubika koje siromašni građani dobijaju bez naknade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *