Bez povećanja zarada do 2021. godine

Dodajte komentar

Zarade u javnom sektoru neće rasti do 2021. godine, uprkos tome što će u istom periodu bruto domaći proizvod porasti za preko 700 miliona eura, ili oko 17 procenata. To je navedeno u dokumentu predloga smjernica makroekonomske i fiskalne politike za period od 2018. do 2021. godine, koji je usvojen na poslednjoj sjednici Vlade.

“U narednom periodu očekuje se blagi nominalni rast zaloslenosti i zarada u privatnom sektoru, dok će u javnom sektoru shodno Strategiji reforme javne uprave doći do optimizacije brojazaposlenih, a plate će ostati na istom nivou”, piše u dokumentu Vlade.

Dakle, u privatnom sekgoru se očekuje i rast zaposlenosti i plata, dok u javnom sektoru neće biti rasta zarada. Ne očekuje se ni rast zapošljavanja, barem po najavama iz Vlade, koja je usvojila plan optimizacije, kojim se do 2019. stavlja moratorijum na nova zapošljavanja, dok se ugovori na određeno neće produžavati u najvećem broju slučajeva.

Prema podacima iz dokumenta, u naredne tri i po godine, inflacija će iznositi osam odsto, što znači da će standard, odnosno kupovna moć građana, opasti za osam odsto od 2021. godine.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *