270 preduzeća u CG posjeduje Excellent SME sertifikat

Dodajte komentar

U Crnoj Gori 270 preduzeća posjeduje Excellent SME sertifikat, što, između ostalog, znači da je sa tim kompanijama pouzdano poslovati, saopšteno je iz Privredne komore.

Ta preduzeća, nosioci sertifikata, zapošljavaju blizu šest hiljada radnika.

“Preduzeća koji su nosioci sertifikata su iz svih krajeva Crne Gore i primjer su dobre poslovne prakse. Projekat sertifikacije Excellent SME je zaživio u devet zemalja – Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Crna Gora i on se širi, čime se povećava i svojevrsna bijela lista malih i srednjih preduzeća (MSP) sa kojima je pouzdano poslovati”, rekli su agenciji iz PKCG.

Sertifikat se, kako su objasnili, izdaje ukoliko preduzeće zadovoljava postavljene kriterijume.

Dobijena bonitetna ocjena bazirana je na osnovu metodologije COFACE, priznatog za tu vrstu usluge. Bonitetni izvještaj sadrži ocjenu platnog morala, kao i rizika poslovanja sa preduzećem.

Sertifikat Excellent SME izdaje se na period od godinu, tokom kojeg se obavlja stalni monitoring poslovanja.

PKCG, kako su kazali njeni predstavnici, u cilju unapređenja sigurnosti poslovanja, u saradnji sa agencijom COFACE, izdaje elektronski sertifikat Excellent SME Crna Gora.

“Radi se o elektronskom označavanju odličnih – excellent MSP, čime ona postaju vidljivija, a potencijalne partnere uvjerava da su to pouzdane kompanije, što doprinosi povećanju povjerenja i lakšem donošenju poslovnih odluka u uslovima smanjenog rizika”, naveli su iz PKCG..

Kao mogućnost za dodatnu promociju i povezivanje sa drugim nosiocima sertifikata, redizajnirana je digitalna platforma koja ima za cilj da unaprijedi komunikaciju između nosilaca sertifikata, doprinese njihovoj promociji i obezbijeđivanju dodatnih finansijskih sredstava.

AntenaM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *