Žena koja je od stana bez kreveta došla do startupa vrijednog 4 milijarde dolara

Dodajte komentar

Nichole Mustard osnivačica je startupa Credit Karma koji savjetuje svoje korisnike o kreditima, a danas vrijedi četiri milijarde dolara. Ipak, Nicholein put do uspjeha bio je sve samo ne običan, piše Yahoo Finance.

Ova je Amerikanka studirala zoologiju i htjela je da postane naučnik, ali je zaključila da previše voli ljude te da ne želi da provodi dane u laboratoriji s miševima. Tako je napustila studije i putovala je širom SAD-a, od jedne obale do druge i tražila svoje sretno mjesto. Kao i mnogi Amerikanci, pronašla ga je u Los Angelesu. Ondje nije imala ništa – ni prijatelje, ni posao, ni mjesto za život. S jednim poznanikom iznajmila je stan i zaposlila se na prvom slobodnom radnom mjestu – u restoranu brze hrane Pizza Hut – te je s prvom platom kupila ono osnovno za uređenje stana, madrac.

S vremenom je shvatila da se želi da se bavi finansijama i da tako pomaže ljudima, zbog čega je upisala kurs i postala sertifikovani finansijski planer. Nedugo nakon toga je i otvorila vlastitu firmu. Ipak, njena budućnost nije bila u L.A.-u. Ljubav ju je odvela na drugi put i to skroz do Bostona gdje se preselila s tadašnjom djevojkom. Taj se korak pokazao kao ključni u Nicholeinoj karijeri. Tamo se, naime, zaposlila kao direktor prodaje u jednom startupu te je upoznala svog sadašnjeg partnera Kennetha Lina. On je imao poslovnu ideju, a Mustard mu se činila idealnom osobom za pokretanje startupa budući da je bila visoko obrazovana, imala je dobre poslovne veze, radnu etiku te je uvijek bila dobro raspoložena.

Nakon što su pronašli i treću osobu za osnivanje kompanije, tehničkog stručnjaka Ryana Graciana, preselili su se u San Francisco gdje su osnovali Credit Karmu, startup koji se bavi izračunavanjem kreditne sposobnosti građana i savjetovanjem o ulaganjima. Zbog poslovnih veza TransUnion im je dao potreban pristup podacima građana, a novinarski članak koji je izašao o njihovoj kompaniji dao im je vjetar u leđa te su u samo godinu dana uspjeli skupiti čak 300 hiljada korisnika.

Ipak, problem im je stvorila potraga za investitorima. Iako su mislili da će tako brzi uspjeh kompanije biti dovoljan za pronalazak investitora, Silicijumska dolina je 2009. bila zaokupljena uspjehom Amazona te im startup poput Credit Karme nije bio dovoljno atraktivan. To je natjeralo Mustard, Lina i Graciana da promijene taktiku i vrate se na obalu San Francisca, što se pokazalo kao i više nego dobar potez. Pronašli su investitora, skupili nekoliko miliona dolara, a do danas je u njihov startup investirano više od 370 miliona dolara. Osim toga, imaju 80 miliona korisnika i 800 zaposlenih, a sama vrijedi četiri milijarde dolara, piše Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *