Vjetropark na Možuri u funkciji od kraja septembra

Dodajte komentar
Ilustracija

Kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering završila je radove na montaži ukupno 23 turbine na Možuri, a prema planu malteškog investitora Enemalta plc, vjetroelektrana na tom lokalitetu trebalo bi da probni rad počne do kraja septembra, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva ekonimije.

Testiranja i sve instalacije, kako su tom resoru kazali iz malteške kompanije, će takođe biti gotovi u tom roku.

“Plan investitora je da sve instalacije i testiranja budu završeni do kraja septembra i da vjetroelektrana bude spremna za priključenje na elektro-energetsku mrežu Crnogorskog elektroprenosnog sistema, što znači da bi tada mogao početi probni rad. U slučaju uspješnog završetka probnog rada, čije trajanje zavisi od niza faktora, nadležno Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdaće upotrebnu dozvolu za vjetropark na Možuri, nakon čega slijedi stvarni, komercijalni rad vjetroelektrane”, kazali su iz Ministarstva.

Vrijednost do sada izvedenih radova je oko 45 miliona eura, dok je ukupna vrijednost investicije veća od 89 miliona.

“Cijena godišnjeg zakupa, u skladu sa ponudom investitora, iznosi ukupno 186.057,60 eura, odnosno 0,37 centi po kvadratu i plaća ga investitor u četiri jednake rate”, istaknuto je u informaciji o realizaciji ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura koji je Vlada usvojila prošle godine.

Do sada je, prema riječima investitora, izgrađeno 13 kilometara puta, a u toku je montiranje opreme za kontrolnu zgradu i trafostanicu.

Glavni izvođač radova je kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering, koja je nedavno izrazila intereseovanje i za izgradnju solarne elektrane na Briskoj gori. Podizvođač na Možuri je crnogorska kompanija Bemax.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *