EK i EUROSTAT traže od MONSTAT-a da se iseli iz zgrade Privrednog suda

Dodajte komentar
Privredni sud

Evropska komisija i EUROSTAT direktno su tražili od crnogorskog Zavoda za staitisku da se iseli iz zgrade koju trenutno dijele sa Privrednim sudom, a od Vlade da hitno nađe adekvatan smještaj MONSTAT-u.

„Na problem neadekvatnog prostornog rješenja godinama ukazuju i visoki zvaničnici Evropske komisije i EUROSTAT-a, izražavajući zabrinutost za još uvijek neriješeno pitanje poslovnog prostora koji utiče na manjak povjerenja, kako građana Crne Gore, tako i EU. Ovaj problem se posebno ističe u svim relevantnim dokumentima vezanim za proces evropske integracije“, navodi se u Informaciji o statusu pregovaračkog poglavlja 18 – Statistika.

Pored ograničenih administrativnih kapaciteta, Zavod se suočava i s nedostatkom adekvatnih prostornih kapaciteta.

„Zavod za statistiku dijeli zgradu s Privrednim sudom, što značajno ograničava radni prostor i primjenu tehničkih i bezbjedonosnih standarda, koje Crna Gora ima obavezu da primijeni u radu. Neadekvatan poslovni prostor Zavoda za statistiku direktno utiče na kršenje principa Kodeksa prakse evropske statistike, koji su zahtijevani od strane Evropske unije i na kojima se zasniva rad zvanične statistike. Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja još uvijek nije riješila problem neadekvatnog poslovnog prostora koji utiče na kršenje osnovnih principa zvanične evropske statistike“, piše u dokumentu.

Imajući u vidu osnovu sa koje je krenuo Zavod za statistiku, uključujući ljudske, finansijske i prostorne kapacitete, ostvareni su odlični rezultati zahvaljujući kontinuiranom ulaganju i edukovanom kadru koji radi u Zavodu, ali se napominje na nedostatak kadrovskih resursa.

„Trenutno u Zavodu za statistiku zaposleno je 103 radnika. Godišnje se bilježi povećanje broja zaposlenih za dodatnih 5, što svakako predstavlja povećanje, ali ne u dovoljnom obimu koji proces evropskih integracija zahtijeva, pri čemu je u poslednjim godinama primjetan značajan odliv edukovanog kadra“, dodaje se u Izvještaju.

Za postizanje potpunog ispunjenja Pravilnika o internoj organizaciji i sistematizaciji, koji predviđa 200 zaposlenih, potrebno je još 20 godina imajući u vidu godišnje povećanje od po pet zaposlenih, što jasno ukazuje na nužnost jačanje dinamike godišnjeg rasta broja zaposlenih u Zavodu za statistiku, imajući u vidu stremljena države na putu evropskih integracija.

„Problem nedovoljnog kadra direktno utiče na ispunjenje obaveza koje proces evropskih integracija zahtijeva. Usljed nedostatka ljudskih, finansijskih i prostornih kapaciteta, povećan je rizik od neispunjenja obaveza kako u poglavlju 18, tako i drugim poglavljima za koje su podaci zvanične statistike neophodni“, zaključuje se u dokumentu.

Analitika

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *