Blagi oporavak eura s najnižeg nivoa u šest nedjelja prema dolaru

Kurs eura blago je ojačao u utorak na svjetskim deviznim tržištima prema dolaru, odmaknuvši se tako od najnižeg nivoa u zadnjih šest nedjelja koji je dotakao dan ranije, no najvažnije svjetske valute i dalje se kreću u uskim rasponima, jer investitorima nedostaju nove smjernice.

Kurs eura je tokom prijepodnevnog trgovanja dostigao 1.1583 dolara, nakon što je u ponedjeljak u jednom trenutku skliznuo na 1,1530 dolara, najniži nivo od 28. juna, nakon objave slabijeg nego što se očekivalo podatka o njemačkim industrijskim narudžbinama.

„U ovoj fazi ciklusa, tržišta su razumno uvjerena u ono što će Fed sljedeće učiniti, pri čemu dolar treba novi podsticaj kako bi izašao iz raspona u kojem se već neko vrijeme kreće”, smatra Viraj Patel, valutni strateg pri ONG Baku u Londonu.

Finansijska tržišta očekuju da će američka centralna banka Fed podići ključnu kamatnu stopu još u dva navrata do kraja ove godine, nakon što je već od početka 2018. u dva navrata povećala cijenu novca za po 0,25 postotnih bodova.

Nešto veće pomake jutros je zabilježio i australijski dolar, koji je ojačao prema američkom imenjaku za 0,5 posto, na 0,7427 američka dolara, nakon što je tamošnja centralna banaka zadržala postojeću monetarnu politiku.

Potporu australijskoj valuti dao je i kineski juan, koji pokazuje naznake stabilizacije nakon nedavnog pada na najniže nivoe u 14 mjeseci zbog eskalacije trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

No, neki analitičari smatraju da trgovinske napetosti podupiru kurs dolara jer je američka ekonomija bolje pozicionirana za protekcionizam od tržišta u razvoju, a carine bi mogle smanjiti američki trgovinski deficit.

Check Also

Turska potrošila više od 37 milijardi dolara na izbjeglice

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska neće moći sama da se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *