Cijena nafte 69 dolara

Dodajte komentar

Cijena američke “lake” nafte (WTI) zadržala se danas ispod 69 dolara za barel, jer iz SAD-a i Kine nema signala o odustajanju od trgovinskog rata, nakon što je Peking zaprijetio uvođenjem kontratarifa na 60 milijardi dolara vrijedan uvoz iz Amerike.

Naftni fjučersi u Njujorku su danas bili gotovo nepromijenjeni, nakon što su u petak pali za 0,7 odsto, prenosi agencija Blumberg.

Cijena američke “lake” nafte WTI za isporuku u septembru porasla je za 11 centi na 68,60 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku, nakon što je u petak pala za 47 centi na 68,49 dolara.

Ukupan obim trgovanja bio je oko 79 odsto ispod 100-dnevnog prosjeka.

Sjevernomorska nafta “brent” za dostavu u oktobru pojeftinila je za dva centa na 73,19 dolara na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, nakon što je na kraju prošle nedjelje pala za 24 centa na 73,21 dolar.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp tvitovao je juče da tarife daju mnogo bolji efekat nego što je iko ikada očekivao, i da bi uvozni proizvodi trebalo da budu oporezovani ili da se proizvode u SAD, dok je list kineske Komunističke partije “Pipls dejli” nagovijestio da zvanični Peking ne planira da se povuče iz “bitke”.

Cijene nafte su u julu registrovale najveći mjesečni pad u dvije godine, zbog intenziviranja trgovinskih tenzija između dvije najveće svjetske ekonomije.

Investitori, takođe, prate proizvodnju članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih partnera, zbog naznaka viška visokokvalitetne nafte na tržištu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *