Šta jedna zemlja mora imati da bi privukla turiste iz Kine?

Dodajte komentar

Kineski turisti su glavna tema travel industrije već neko vrijeme. U prvom kvartalu 2018. godine broj posjetilaca iz ove zemlje na evropskim destinacijama povećan je za 35% u odnosu na isti period prethodne godine.

Budući da je Evropa druga po važnosti destinacija za kineske turiste (posle Azije), moge evropske zemlje čine sve što je u njihovoj moći da privuku Kineze.

Prilagođena sredstva plaćanja

Alipay, Union Pay i WeChat Pay. To su tri kineska giganta između kojih je podijeljeno tržište mobilnog plaćanja. Inače, 65% kineskih turista koristi mobilno plaćanje, u odnosu na samo 11% svih ostalih nacionalnosti zajedno. Prema nekim istraživanjima, mobilno plaćanje može pozitivno uticati na pridobijanje kineskih turista, koji žele da izbjegnu probleme sa menjanjem novca. Većina preferira da koristi kineske servise, djelimično zato što su kineski, ali i zato što su veoma brzi i efikasni.

Prošle godine, kineski turisti su u prosjeku trošili oko 3.750 dolara na svojim putovanjima u Evropi (ne računajući prevoz). Integrisanje Alipay, Union Pay i WeChat Pay rješenja hotelijerima, restoranima i kulturnim institucijama omogućava da Kineze lakše ubijede da novac troše na njihove usluge i proizvode. Samo WeChat Pay u jednom minutu ima preko milijardu transakcija, a pravi bum se tek očekuje narednih godina. Alipay je najavio da će do kraja godine biti dostupan u 20 evropskih zemalja, a u Evropi postaju sve zastupljeniji i WeChat Pay i Union Pay.

Akcenat na porodici

Najveći broj turista iz Kine čine pripadnici novonastale srednje klase. Iako prema nekim procenama samo oko 10% Kineza ima pasoš, to je ipak 130 miliona potencijalnih turista. Zlatna nedelja je period tokom jeseni kada Kinezi tradicionalno putuju. Prošle godine je tokom Zlatne nedjelje više od 710 miliona ljudi je išlo na odmor (u inostranstvo, ali i na domaće destinacije). Porodična putovanja čine čak 46% svih putovanja kineski turista. Zato tematski, zabavni parkovi i kulturne atrakcije u ponudi neke destinacije podižu njenu vrednost u očima Kineza.

Priroda

Većina Kineza danas je preopterećena poslom i pod konstantnim stresom. Zato je za mnoge primamljiva mogućnost boravka u prirodi, na čistom vazduhu i daleko od buke i stresa. Planine, rijeke, jezera, sela, hajking ture i organska domaća hrana veoma su atraktivne opcije za kineske turiste, piše “Travel” magazin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *