Javni poziv već za 10 dana? SD ponavlja da “Aerodromi” moraju ostati državni

Dodajte komentar
Aerodrom Podgorica

Javni poziv za davanje koncesije za aerodrome u Podgorici i Tivtu mogao bi biti objavljen u narednih deset dana, nezvanično saznaju Dnevne novine.

Odluku Vlade da ponudi crnogorske aerodrome na koncesiju javnosti je saopštio ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, navodeći da je plan da se oni izdaju na 25 do 30 godina.

“To će biti naš predlog, a sad da li će se u postupku javiti neko ko bude zainteresovan za to ili neće, ja ne mogu da prejudiciram. Imajući u vidu iskustvo iz okruženja, mislim da postoje velike šanse da napravimo odličan posao za državu prije svega”, rekao je Nurković, dodajući da trenutno stanje crnogorskih vazdušnih luka ne zadovoljava potrebe države i građana.

U Aerodromima Crne Gore, kojima rukovodi Danilo Orlandić, juče nijesu željeli da komentarišu odluku Vlade. Umjesto toga javnost su obavijestili da bilježe poslovne rekorde, te da su u proteklih sedam mjeseci opslužili 1.314.697 putnika 145.000 više nego u istom periodu prošle godine.

“O obimu saobraćaja dovoljno govori podatak da je u nedjelju 29. jula na Aerodromu Tivat opsluženo 11.233 putnika, najviše u protekloj deceniji, a obavljeno je 58 rotacija. Takođe, rekord bilježimo i na podgoričkom aerodromu gdje je 22. jula ostvaren najveći promet u toku jednog dana u posljednjih deset godina, kada je opsluženo 7.674 putnika”, saopštio je Orlandić, ističući da očekuju da će samo u avgustu opslužiti pola miliona putnika.

U kompaniji su više puta naglašavali da na računu imaju 25 miliona eura, te da, uz pomoć kreditora, sami mogu modernizovati aerodrome.

Ono što je od ranije poznato jeste da su Vladi u odabiru koncesionog modela pomagali konsultanti Svjetske banke za obnovu i razvoj. Za dugogodišnji zakup aerodroma, koncesionar bi plaćao koncesionu naknadu, a uz to bi rekonstruisao Aerodrom Tivat koji već duže vrijeme bilježi broj putnika iznad njegovih kapaciteta.

Crnogorski aerodromi neće biti prvi koji su dati na koncesiju u regionu. To je prvo uradila Albanija sa aerodromom u Tirani 2005. godine, dok je posljednji u nizu primjera beogradski aerodrom “Nikola Tesla” koji je Vlada dala Francuzima na 25 godina.

Na koncesiju su dati i aerodromi u Zagrebu, Skoplju, Prištini, Ljubljani, Varni i Burgasu. Takav vid valorizacije vazdušnih luka podrazumijeva znatna ulaganja u modernizaciju aerodromskih objekata i usluga, ali se mora voditi računa o koncesionom ugovoru jer su iskustva pokazala da se koncesionari trude da potpišu ugovore sa kojima ne preuzimaju bilo kakav rizik na sebe.

SD: Aeodromi moraju ostati državni

Aerodromi su bili i moraju ostati jedna od ključnih državnih karika u kreiranju brenda Crne Gore kao turističke i biznis destinacije, saopšteno je Danu iz Socijaldemokratske Crne Gore SD.

U SD su ranije iznijeli stav o tome da aerodromi predstavljaju uslov kako bi SD ostao u Vladi.

Na pitanje Dana da li će SD shodno ranijim najavama napustiti vladajuću koalaciju, ukoliko Vlada realizuje svoju odluku da crnogorske aerodorme da u zakup, iz ove partije su poručili da će se o tome izjasniti kada koncesioni akt, čiji je predlagač Ministarstvo saobraćaja, bude stavljen na javnu raspravu.

“Mi ćemo kao odgovoran politički subjekt dati svoje mišljenje o istom, isključivo vodeći računa o zaštiti interesa građana Crne Gore. Uostalom, velike investicije koje nas u narednim mjesecima očekuju u dijelu proširivanja terminalskih kapaciteta, najbolje potvrđuju intenciju menadžmenta Aerodroma u pravcu stvaranja boljih uslova za prihvat sve većeg broja putnika. Osim toga, najnovija realizovana ulaganja u opremu govore takođe u prilog neophodnosti konstantnog investiranjau jedan od najvrednijih resursa kojima država raspolaže”, kazali su iz SD.

Izvor: Dnevne novine, Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *