Berze nadoknađuju gubitke

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u petak ujutro cijene dionica blago su porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnih dana, a ulagače su ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko banaka i kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je juče pao 0,8 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,3 posto, na 7.598 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,2 posto, na 12.568 bodova, a pariški CAC 0,1 posto, na 5.464 boda.

Pozitivno na evropske burze utiču bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija i banaka. Iz tog su razloga cijene dionica francuske banke Credit Agricole i britanskog RBS-a skočile više od 2 posto, što je potaknulo cijeli finansijski sektor.

Podršku tržištima pruža i jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu, što se zahvaljuje daljem oporavku tehnološkog sektora, koji je prošle nedjelje bio pod pritiskom zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

Od početka maja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava da smanji svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata.

Zbog toga se na azijskim berzama jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u plusu 0,1 posto, dok je na nedjeljnom u minusu 0,6 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, na 22.525 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *