Prihodi “Plantaža” u prvom polugodištu 9,4 miliona eura

Dodajte komentar

Prema izvještajima o poslovanju, za prvih šest mjeseci 2018. godine, Kompanija “13.jul Plantaže” je ostvarila ukupne prihode u iznosu od 9,4 miliona eura, koji su veći za 15% u odnosu na predhodnu godinu.

Posebno se ističe rast prodaje na domaćem tržištu za 20% i iznosi 4,8 miliona €. Prihodi od prodaja flaširanih proizvoda su porasli 12%. Trend rasta ukupne prodaja je, prema svim pokazateljima, kontinuiran i nastavak  je trenda iz perioda 2015-2017.

Takođe, posmatrano u ovom periodu, ostvareni su ukupni troškovi ispod planiranih za 3%, a u odnosu na prošlu godinu veći su za 2%.

Na osnovu ovih bilansnih podataka, računovodstveno iskazan gubitak, ostvaren u prvoj polovini 2018.godine iznosi 3.181.755€, što je 20% manje od prošle godine.

Gubitak u prvoj polovini godine, je karakterističan u poslovanju ovakvog privrednog sistema, jer su rashodi u ovom period veći od ostvarenih prihoda, iz razloga što je ovo period intezivnih ulaganja u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji, a rast prihoda u odnosu na ostvarene troškove prepoznatljiv je za drugi dio godine, ostvaren prodajom breskve, stonog grožđa, kao i pojačanih prihoda od prodaje flaširanih proizvoda. Tako već krajem trećeg kvartala,  kada se proizvodni ciklusi u vinogradarsko- voćarskoj proizvodnji završe, bilansi se stabilizuju i ulazi se u zonu ostvarivanja pozitivnih finansijskih rezultata, dobiti odnosno profita.

Na osnovu trendova prodaje koji su veoma pozitivni, možemo konstatovati da će i ovo biti još jedna, uspješna poslovna godina Plantaža, sa pozitivnim poslovnim rezultatom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *