Naslovne strane dnevnih novina za 2. avgust – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Zaštita od kineskog kredita može koštati 20 miliona godišnje

Godišnji trošak za zaštitu od valutnog rizika, iako su iz Vlade tvrdili da ga nema, po osnovu kredita za prioritetnu dionicu autoputa Bar-Boljare, iznosio bi 20 miliona eura ako bi se sada ugovorio hedžing aranžman, pokazala je analiza konsultantske kuće Fideliti konsalting.

Građani za partije dali preko milion eura

Građani Crne Gore su u posljednje dvije godine dali više od milion eura kako bi pomogli izborne kampanje predsjedničkih kandidata i političkih partija. To su pokazali izvještaji o finansiranju kampanja za predsjedničke i parlamentarne izbore. Građani, među kojima su i funkcioneri partija, učesnike parlamentarnih izbora 2016. godine pomogli su sa više od 730.000 eura dok su za predsjedničke izbore dali nepunih 300.000 eura.

Dnevne novine

EPCG u plusu 42,8 miliona

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) završila je drugi kvartal sa neto dobiti od 42.88 miliona eura, dok je u istom prošlogodišnjem periodu zabilježila gubitak od 6.88 miliona.

Benefiti ekonomskog državljanstva mogu biti izuzetni

Crna Gora kasni sa programom ekonomskog državljanstva i trebalo je da ga uvede još prije deset godina jer bi on, ukoliko se sprovede transparentno i bez greške, državi i građanima donio nemjerljive benefite, ocijenio je za Dnevne novine ekonomski analitičar Predrag Drecun.

Naplata prihoda za šest mjeseci porasla 12 odsto

Prihodi državnog budžeta u prvoj polovini godine iznosili su 763,8 miliona, dok je istovremeno zabilježeno 849 miliona eura rashoda, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva finansija. Naplata prihoda bila je 12 odsto veća u odnosu na uporedni period i 0,6 u odnosu na plan, a rast su zabilježile sve najznačajnije kategorije.

Dan

Štrajkovi ako Vlada ne prihvati uslove

Ako Vlada ne prihvati neophodne izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, najjači sindikati su spremni na lobiranja, prikupljanja potpisa za referendumsko djelovanje, ali i na štrajkove. To je juče saopšteno ‘ sa zajedničke pres konferencije Unije slobodnih sindikata Crne Gore i Saveza sindikata Crne Gore.

Druga kruzing luka u istočnom Mediteranu

Kotor je i ove godine izglasan među pet najpopularnijih kruzing luka u istočnom Mediteranu. – Ono što posebno raduje je što se sa prošlogodišnjeg trećeg mjesta ove godine Kotor popeo na drugo mjesto, ostavivši za sobom Veneciju saopšteno je iz Luke Kotor.

U blokadi 16,9 hiljada preduzeća

Centralna banka (CBCG) objavila je juče novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 13 kompanija više nego na prethodnom. Na novom spisku CBCG nalazi se 16,9 hiljada kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3,53 hiljade ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

Pobjeda

Prihodi 764, rashodi 849 miliona

U državni budžet se za pola godine slilo 763,8 miliona eura, što je više u odnosu na plan 12 odsto i isti prošlogodišnji period 0,6 odsto, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva finansija. Deficit budžeta bio je 85,2 miliona ili 1,9 odsto procijenjenog BDP-a. Naplata poreza na dobit veća je 26,6 odsto, PDV 14,3, poreza na dohodak 8,4 i akciza 0,9 odsto. Doprinosi su 7,6 odsto veći nego u istom perodu lani, a 1,7 odsto u odnosu na plan saopštilo je Ministarstvo i dodalo da su prihodi od taksi veći 22,5, a naknada 41,9 odsto.

SPC gradi mini elektranu

Mitropolija crnogorsko-primorska, odnosno Manastir Morača, gradiće još jednu malu elektranu. Prva mala elektrana u okviru ovog manastira, koji je u sastavu Srpske pravoslavne crkve, izgrađena je 2009. godine. Prema pisanju Novosti, riječ je o protočnoj elektrani, u kojoj se struja dobija padom vode na turbinu.

Sjevernim opštinama pola poreza na zarade

Nacrtom zakona o finansiranju opština, koji je Ministarstvo finansija juče objavilo, predloženo je da se sjevernim opštinama poveća ustupanje poreza na zarade sa 12 na 50 odsto. Opštinama koje imaju do tri hiljade stanovnika ustupaće se 70 odsto ovog poreza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *