Iz EU fondova svega 4% ulaganja

Dodajte komentar

U toku 2017. godine u cilju implementacije politike regionalnog razvoja, u Crnoj Gori realizovano je oko 539 projekta, ukupne vrijednosti 612.665.518 eura, čega je svega 4% opredijeljeno iz EU fondova, pokazuje zvaničan izvještaj o realizaciji Akcionog plana Strategije regionalnog razvoja.

“Kada je u pitanju struktura izvora finansiranja, najveće učešće bilježe ulaganja državnog budžeta, 42% ukupnih ulaganja, zatim kreditna sredstva 32% i privatnog kapitala 17%, dok su sa značajno manjim učešćem u ukupnim ulaganjima prisutna i sredstva EU fondova 4%, budžeta jedinica lokalne samouprave 3% i donacija 2%”, piše u Izvještaju koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Posmatrajući strukturu izvora finansiranja, važno je pomenuti da se u okviru sredstava realizovanih sredstvima iz državnog budžeta najveća investicija odnosi na izgradnju dionice Smokovac-Mataševo auto-puta Bar-Boljare, koja je u 2017. godini iznosila 176.316.260 eura.

Kada su u pitanju kreditna sredstva, kao drugi najveći izvor finansiranja, ista se uglavnom odnose na kreditne aktivnosti Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore.

Privatni kapital značajnim dijelom je bio usmjeren na realizaciju koncesionih ugovora za izgradnju malih hidroelektrana i vjetroelektrana, kao i na projekte sa ciljem unapređenja energetske efikasnosti

Posmatrajući struktru ulaganja prema pravcima razvoja, najviše sredstava na nivou Crne Gore uloženo je za realizaciju aktivnosti u okviru održivog rasta 58%, zatim za aktivnosti pametnog rasta 35%, a najmanje za inkluzivan rast 7%. Iako se poslednjih godina povećava procenat ulaganja u okviru pametnog rasta, što je pozitivan pomak, ista je i dalje potrebno povećavati u cilju boljeg ostvarivanja ciljeva Strategije.

Međutim, važno je pomenuti da su u slučaju sva tri regiona ulaganja u pametan rast – prije svega konkurentnost i inovacije kao prioritet, bila veća u odnosu na plan.

Iz ugla alokacije sredstava po regionima Crne Gore, značajno u prednosti je Sjeverni region gdje je usmjereno 54% ukupnih ulaganja realizovanih u 2017. godini, zatim su na drugom mjestu ulaganja u Središnji region, 26% ukupnih sredstava i najmanje ulaganja tj. 20%, ostvareno je u Primorskom regionu. Predmetna stuktura bi bila nešto drugačija ukoliko se iz ukupno realizovanih ulaganja na nivou Crne Gore izuzme investicija za izgradnju auto-puta Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mataševo, vrijednosti 176.316.260 eura, čime bi za ovaj iznos bila ujedno umanjena ulaganja u Sjevernom regionu.

“U tom slučaju struktura ulaganja bila bi sljedeća: Središnji region 36%, Sjeverni region 35% i Primorski region 29%, što znači da bi i tada ulaganja u Sjeverni region bila značajna u poređenju sa ulaganjima u ostala dva regiona”, piše u Izvještaju.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *