Evropske berze pale, poslovni rezultati razočarali

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene dionica su pale jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija, među ostalim njemačkih industrijskih divova Siemensa i BMW-a.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,5 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,5 posto, na 7.611 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1 posto, na 12.593 boda, a pariški CAC 0,50 posto, na 5.471 bod.

Najviše je jutros pao njemački DAX indeks jer su tamošnje ulagače razočarali poslovni rezultati Siemensa i BMW-a, pa je cijena dionice Siemensa potonula 3,5, a BMW-a 2,6 posto.

Zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata u proteklom tromjesečju, oštro je, gotovo 6 posto, pala i cijena dionice modne kompanije Hugo Boss.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je, takođe, jačanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je Washington poručio da planira uvođenje 25-postotnih, a ne 10-postotnih carina, kako je prijetio prije, na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 200 milijardi dolara.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u minusu 1,5 posto, ponajviše zbog oštrog pada cijena dionica na kineskim tržištima.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1,1 posto, na 22.512 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *