Uspjeh u poslovanju najviše zavisi od same preduzetnice

Dodajte komentar

Herceg Novi je prva od šest opština u Crnoj Gori koja je pokrenula realizaciju projekta o ženskom preduzetništvu. Info dan o ženskom preduzetništvu, u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za razvoj i Sekretarijata za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo priređen je juče u Velikoj Sali Skupštine opštine.

Onima koji su već u biznisu i budućim govorio je Ivan Mališić, jedan od osnivača i projektni menadžer “Regionalne razvojne agencije – Bjelasica, Komovi, Prokletije”, kao i Biljana Sekulić iz Insitituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj.

Kako je saopšteno, ukazano je na važnost kreiranja biznis plana kao “lične karte biznisa”, kao i na djelatnosti koje su za državu prioritetne, poput poljoprivrede i prerađivačke industrije. Tržišna vrijednost biznis ideje, preduzetnica sa jasnom vizijom, kao i visok stepen motivisanosti preduzetnice, tri su ključna faktora u trasiranju uspješnog puta ka realizaciji ideje u djelo.

Takođe je razgovaralno o iskustvima iz drugih projekata i opština, nakon čega su i zainteresovane sugrađanke iznijele svoje ideje.

Kako je u uvodnom obraćanju kazala sekretarka za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo, Suzana Memarović, Opština Herceg Novi će u narednom periodu podržati biznis ideje koje će zadovoljiti sve aspekte Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku ženskom preduzetništvu, a koju je lokalni parlament usvojio na posljednjoj sjednici, održanoj 24. jula.

Konkursi raspodjele sredstava

Po riječima Branke Mračević iz Sekretarijata za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo, prvi konkurs za raspodjelu sredstava za zainteresovane preduzetnice sa teritorije opštine Herceg Novi planiran je za septembar ove godine, u iznosu od 10 hiljada eura i biće otvoren 45 dana. Drugi konkurs nepovratne finansijske podrške lokalne uprave će najvjerovatnije biti raspisan u martu iduće godine, sa povećanim budžetom.

U toku trajanja konkursa, kao i nakon izbora biznis ideja koje će Opština Herceg Novi podržati, zaposleni u Sekretarijatu će, uz saradnju sa predavačima sa današnje prezentacije, imati intenzivnu komunikaciju sa sugrađankama koje će krenuti u realizaciju projekta.

Uvođenje posebne budžetske linije za podršku ženskom preduzetništvu na lokalnom nivou rezultat je djelovanja Ženske političke mreže, koja okuplja predstavnice 16 pozicionih i opozicionih partija u Crnoj Gori, čiji je cilj uticaj na kreiranje politika koje će doprinijeti stvaranju povoljnijeg društvenog ambijenta i adekvatnih politika i mjera za postizanje ravnopravnosti žena i muškaraca.

Ženska politička mreža i podrška ženskom preduzetništvu dio je Programa “Podrška anti-diskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti”, koji realizuje Kancelarija UNDP-a u Crnoj Gori, u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

RadioJadran.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *