Preporuke Svjetske banke: Smanjiti broj ministarstava i organa javne uprave

Dodajte komentar

Svjetska banka preporučila je Crnoj Gori da zaposlenost u javnom sektoru smanji na taj način što će značajno redukovati broj ministarsatva i organa javne uprave. Kao primjer, Svjetska banka je navela Estoniju koja ima dva puta više stanovnika od Crne Gore a svega 11 ministarstava, dok Crna Gora ima čak 17 ministarstava.

To piše u Izvještaju o funkcionalnoj analizi Ministarstva javne uprave i Uprave za kadrove, koju je pripremio tim Svjetske banke u sastavu Svetlana ProskurovskaKhuram FarooqDragos Dinu i Vladimir Vlajković, u periodu novembar 2017- maj 2018. godine.

Autorski tim je dubinski skenirao stanje u sistemu, a sve u cilju najavljene optimizacije javne uprave. Konstatovali su da umnožavanje malih organa i agencija dovodi do neefikasnosti uprave, pa su preporučili redukciju broja ministarstva i spajanje državnih institucija.

U Analizi piše da su državni službenici nezadovoljni visinom plata i obimom posla, a da pojedini jako bitni organi imaju nedostatak osoblja. Autorski tim se slaže u ocjeni da je neophodno postojanje Ministarstva javne uprave i Uprave za kadrove, ali izričito predlaže da Ministarstvo javne uprave nadzire aktivnosti Uprave za kadrove.

Smanjiti ili integrisati postojeće organe uprave

Kao najvažniju preporuku, eksperti Svjetske banke su predložili da plan optimizacije treba da razmotri horizontalnu raspodjelu funkcija u okviru javne uprave i eventualno integrisanje postojećih organa.

“Umnožavanje malih organa dovodi do značajnog fragmentisanja uprave i neefikasnosti. U Crnoj Gori, 33 od 119 javnih organa ima manje od 20 zaposlenih. S obzirom na veličinu tržišta rada i ograničenu privlačnost državne službe (manje od jednog kandidata na dva javno oglašena upražnjena radna mjesta, prema izvještaju SIGMA-e), bilo bi logičnije da se smanji zaposlenost u javnom sektoru spajanjem malih jedinica i smanjenjem broja administrativnog osoblja”, piše u Izvještaju čije djelove ekskluzivno objavljuje Portal Analitika.

Fragmentisanje se, kako se dodaje, može izbjeći ukoliko se srodne funkcije integrišu u manjem broju većih ministarstava i agencija.

“Na primjer, Estonija, članica EU koja ima skoro dva puta više stanovnika od Crne Gore, ima 11 ministarstava, dok Crna Gora ima 17 ministarstava”, podvlače eksperti Svjetske banke.

MJU da nadzire Upravu za kadrove

Što se tiče Ministarstva javne uprave (MJU), eksperti su saglasni da to ministarstvo treba da postoji ali da nadzire Upravu za kadrove (UzK) koja trenutno ima status samostalnog organa uprave.

“Međutim, izgleda da odgovornost za političko usmjeravanje i nadzor nad radom UzK nije eksplicitno dodijeljena bilo kojoj jedinici MJU, niti se pravilno primjenjuje u praksi. Uloga ministarstva u obezbjeđivanju nadzora nad organima u njegovom portfoliju propisana je Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave”, konstatuju autori Analize.

Kako se dodaje, nadzor MJU nad radom UzK spominje se samo jednom u Aktu o sistematizaciji MJU: prilikom predstavljanja uslova za obavljanje poslova i opisa poslova načelnika Direkcije za službenički sistem u Direktoratu za državnu upravu.

“Ne postoje pojedinosti o tome kako treba vršiti taj posao, koje rezultate treba očekivati, koja treba da bude vrsta i učestalost izvještavanja, itd. S obzirom da ovo radno mjesto nije bilo popunjeno do sada i, kako je prikazano u narednom odeljku, Direkcija za službenički sistem obuhvata samo jednog državnog službenika, u praksi je nadzor nad UzK bio prilično ograničen”, podvlače eksperti Svjetske banke.

Značajan nedostatak osoblja: Autori konstatuju da u Ministarstvu javne uprave, kao novom organu, postoji značajan nedostatak osoblja.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *