Naslovne strane dnevnih novina za 1. avgust – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Češki PPF i zvanično preuzeo Telenor u regiji

Češka investiciona grupa PPF okončala je preuzimanje telekomunikacionih kompanija mobilnog operatora Telenora u Crnoj Gori, Mađarskoj, Bugarskoj i Srbiji. Za kompanije u četiri države Centralnoistočne Evrope PPF je ukupno platio 2,8 milijardi eura, a transakcija je finansirana pozajmicom grupe kreditora.

Pljevaljski Rudnik uglja profitirao 784.580 eura

Rudnik uglja Pljevlja (RUP) završio je drugi kvartal sa neto profitom od 784.580 eura, 8,4 puta većim nego u istom prošlogodišnjem periodu, navodi se u izvještaju o poslovanju tog preduzeća. Prema podacima, poslovni prihodi RUP-a su na kraju juna iznosili 16,62 miliona eura i bili su 2,6 odsto veći nego u uporednom periodu.

Neto dobit Jugopetrola 3,1 milion eura

Neto dobit Jugopetrola u prvih šest mjeseci iznosila je 3.143.779 eura, što je za oko pola miliona eura više nego prošle godine, navodi se u izvještaju o finansijskom poslovanju naftne kompanije. Poslovni prihod preduzeća u prva dva kvartala bio je za oko 7,5 miliona viši nego u istom periodu 2017. i iznosio je 65.547.289 eura. Porasli su i rashodi kompanije za 6,69 miliona na 62.027.643 eura.

Dan

Nećemo se spotaći na putu ka EU

Crna Gora bi mogla mnogo da profitira od ekonomskog državljanstva, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i dodao da je cijela priča u vezi s tim projektom Vlade ispolitizovana. On smatra da bi Crna Gora trebalo da sprovede taj projekat, jer je model potpuno otvoren i transparentan.

Profit veći 8,4 puta

Rudnik uglja je drugi kvartal završio sa neto profitom od 784,58 hiljada eura, 8,4 puta većim nego u istom prošlogodišnjem periodu. Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, poslovni prihodi Rucnika uglja na kraju juna iznosili su 16,62 miliona eura i bili su 2,6 odsto veći nego u uporednom periodu, dok su poslovni rashodi kompanije smanjeni 2,6 odsto na 15,4 miliona eura.

O trošku države sa suprugama bodrili ajkule

Članovi menadžmenta Elektroprivrede (EPCG) boravili su nekoliko dana u Barseloni sa svojim suprugama na završnici Evropskog vaterpolo prvenstva na kojem je učestvovala Crna Gora, potvrđeno je za , Dan iz više izvora. Članovi menadžmenta mogli su se i vidjeti na tribinama prilikom utakmice Crne Gore sa Hrvatskom, koja se odigrala u utorak 24. jula.

Pobjeda

Proizvodnja počinje do kraja avgusta

Proizvodnja u Novom duvanskom kombinatu (NDKP) trebala bi da počne do kraja avgusta, saopštio je Pobjedi predsjednik tenderske komisije Branko Vujović. Najuče održanoj sjednici skupštine akcionara usvojenje izvještaj o dosadašnjim ulaganjima u NDKP investitora kompanije BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, na osnovu izvještaja Nadzorne komisije za implementaciju ugovora o dokapitalizaciji i nezavisnog revizora Ernst & Young.

Da ne fali ako zatreba

Glavni razlog zbog koga je Vlada u protekli četvrtak povećala za pet hiljada, odnosno sa 18.185 na 23.185 broj dozvola za privremeni boravak i rad stranacaje da ne fali privredi, ukoliko zatreba, rečeno je Pobjedi iz Zavoda za zapošljavanje. Povećanje za pet hiljada nije proizvod zahtjeva ni iz jedne privredne grane, nego se na vrijeme reagovalo da ne bi došlo do zastoja ukoliko zatreba turizmu, građevinarstvu ili bilo kojoj privrednoj grani.

Urediti upravljanje i finansiranje

Novim zakonom o putevima urediće se pravni položaj, razvoj, održavanje, zaštita, upravljanje i finansiranje javnih puteva kao i njihovo građenje i rekonstrukcija i izvršiti dodatno usaglašavanje sa pravnom tekovinom EU, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja. Nacrt zakona o putevima je od 11. juna na javnoj raspravi, koja traje 40 dana. Zakon o putevima donijet je 2004. godine, a 2009, 2010, 2011. i 2017. godine pretrpio je izmjene i dopune.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *