Mitropolija crnogorsko-primorska gradi malu elektranu kod Manastira Morača

Dodajte komentar

Mitropolija crnogorsko-primorska, odnosno manastir Morača, gdje je izgrađena prva protočna mala elektrana 2009. godine, gradiće drugu protočnu malu elektranu, u kojoj nema “trpanja” vode u cijevi, već se struja dobija na ekološki način, slobodnim tokom i padom vode na turbinu.

Ovo je, za “Novosti”, kazao iguman drevne lavre, koju je davne 1252. godine na platou iznad rijeke Morače sagradio veliki knez ili kralj Stefan Nemanjić.

– Pripremamo dokumentaciju o tome da Hram Uspenja Presvete Bogorodice dobije još jednu elektranu – kaže iguman Rafailo, koji je gradnju prve elektrane počeo krajem 2008, a okončao 2009, kada su je u rad svečano pustili tadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

– Tada je na snazi bio zakon prema kome snaga elektrane ne može biti veća od 12 kilovati. U gradnji je mnogo pomogao tadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Pošto se dobro poznajemo, izašao mi je u susret da završimo sve papire, i tako smo mi sagradili elektranu od 12 kilovata. Tada smo imali sasvim dovoljno električne energije za naše potrebe. Međutim, od tada smo obnovili sve zgrade, povećali smo kapacitete. Ovdje žive kaluđeri, sveštenik sa porodicom, ljudi koji rade u manastiru, kao i prognanici – kaže iguman Rafailo, koji manastirom upravlja punih 37 godina. Sada u ovom manastiru pokušavaju da dograde i dobiju bar još jednu protočnu elektranu, da bi imali dovoljno struje za svoje potrebe.

– Meni je pala na pamet ideja da izgradimo elektranu, i iznio sam je pred mitropolita. On se malo nasmijao i blagoslovio. Odmah smo krenuli s poslovima na sređivanju papira. Nadam se da ćemo za mog života dobiti još jednu elektranu – kaže iguman Rafailo dok pokazuje satove koji mjere potrošnju, ali i proizvodnju struje, koja se “ubacuje” u elektroenergetski sistem Crne Gore, tako da se na kraju mjeseca zna ko kome i koliko plaća.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *