Da li gostima treba vraćati novac u slučaju kiše na ljetovanju?

Dodajte komentar

Kišni dani zadaju glavobolje svima u turizmu od potrošača (gostiju) do ponuđača (iznajmljivača i ostalih u ugostiteljstvu).

Ovogodišnji jun i jul su bili pravi dokaz koliko loše vrijeme može uticati na broj otkazivanja i novih (ne)dolazaka gostiju bez obzira na niže van sezonske cijene.

Ali mora li kiša biti stvarno razlog slabijeg prometa ili se može nekako iskoristiti čak i za veću zaradu?

Osiguranje od kiše

Jedan od načina kako se osigurati od otkazivanja rezervacija zbog bojazni da će padati kiša je ponuditi gostu “osiguranje” i povrat novca za kišne dane. Riječ “osiguranje” i “povrat” ćemo u ovom tekstu koristiti dosta slobodno i široko iako se zapravo misli na različite vrste popusta na konačnu cijenu smještaja, a ne pravo osiguranje.

Gost putem takvog osiguranja/popusta zna da u slučaju jednog ili više kišnih dana neće morati platiti dio ili cijeli iznos smještaja za te dane.

Ovakvim osiguranjem iznajmljivač smanjuje vjerojatnoću otkazivanja potvrđenih rezervacija zbog straha od lošeg vremena (bez obzira na nepovoljnu vremensku prognozu), a postoji mogućnost da se i poveća broj rezervacija promovisanjem ovakvog osiguranja kao posebne ponude koju iznajmljivač nudi.

Uslovi priznavanja i povrata novca za kišne dane

Na iznajmljivaču je da odabere model i uslove po kojima će nuditi ovaj tip osiguranja gostima.

Može se nuditi povrat za svaki kišni dan ili ako se ostvari određeni broj kišnih dana u nedelji ili za vrijeme ljetovanja gosta.

Povrat može biti 100% ili djelimični zavisno od broja kišnih dana i procentu dijela kiše svaki od tih dana.

Kišni dan se u pravilu definiše kao dan kada je u periodu od 10 ujutro do 6 popodne (kada su gosti najčešće na plažama) padala kiša.

Primjer i uslove ovakvog osiguranja možete pogledati kod agencije iz susjedne Hrvatske Adriatic.hr.

Cijena i trošak osiguranja od kiše

Ako iznajmljivač naplaćuje osiguranje za kišne dane kao posebnu uslugu ona se obično računa u dodatnom procentnom udjelu na cjelokupni iznos rezervacije. Može biti i fiksni iznos u pitanju ali s fiksnim iznosom je teško raditi jer nije fleksibilan s obzirom na broj noćenja i cijenu smještaja.

Kod definisanja iznosa osiguranja trebala bi se uzeti u obzir lokacija smještaja i mjesec (sezona) rezervacije.

Ako iznajmljivač osiguranje od kišnih dana uvrsti kao posebnu pogodnost gostima prilikom njihovog rezervisanja smještaja onda je ono za njih besplatno a sav trošak refundacije kišnih dana snosi iznajmljivač po uslovima koje je prethodno definirao.

Isplativost

Pitanje isplativost je uvijek najteže pitanje na koje možemo odgovoriti zbog mnogo specifičnosti svakog pojedinačnog iznajmljivača, njegovog smještaja i same lokacije. Zato dobro razmotrite sve aspekte ovogosiguranja prije nego definišete uslove po kojima bi ga provodili i počnete ga nuditi gostima.

Smatramo da je ovakvo osiguranje isplativo kada iznajmljivač raspolaže s više apartmana i puno gostiju koji bi bili zainteresovani za ovaj popust. Tada bi se određeni broj kišnih dana mogao pokriti iznosima osiguranja gostiju koji su imali više sreće s vremenom.

Takođe, ovo osiguranje ne treba odbaciti niti kao promocijski alat jer većina gostiju se boji upravo kiše kao glavnog razloga propadanja njihovog odmora plaćenog teško zarađenim novcem. Jer sjediti ispred TVa su mogli i doma – besplatno.

Ne treba zanemariti niti trošak praznog smještaja prilikom iznenadnih otkazivanja par dana prije početka rezervacije, slučaj koji proživljavamo u 6 mjesecu upravo zbog lošeg vremena. Ako ovo osiguranje promjeni mišljenje o nedolasku barem jednom gostu već bi samo sa zaradom te rezervacije cijela ta ideja mogla bitiisplativa investicija za nuditi dalje ostalim gostima.

Zaključak

Osiguranje ili popust za kišne dane može pomoći iznajmljivaču da sačuva i čak privuče nove goste. Sigurnost da njihov novac neće biti uzalud potrošen zbog vremena na koji ne mogu utjecati veliki je motivator gostima kod odlučivanja o iznajmljivanju smještaja. Toliko veliki da su neki spremni dodatno platiti smještaj samo da bi imali sigurnost iskorištene investicije u vlastiti godišnji odmor.

Ono što svaki iznajmljivač mora odlučiti je da li želi ponuditi takvu opciju gostima, po kojim uslovima i da li da bude na vlastiti trošak ili trošak gosta.

Uzmite u obzir da se isplativost ove odluke gleda dugoročno a ne kratkoročno i to samo na područjima koji imaju u prosjeku značajno više sunčanih dana od kišnih na nivou sezone ili zadnjih nekoliko godina. Ali uzmite u obzir i to da se s vremenom nikada ne zna i da je računati na sunčane dane prava lutrija.

U svakom slučaju, razmotrili ovo ili ne, moramo svi biti sjesni da će velikim povećanjem turističkih kapaciteta u Crnoj Gori, borba za svakoga gosta biti sve oštrija.

Izvor: Primorskenovine.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *