Sberbank ne planira širenje u Evropi, cilj veća profitabilnost

Dodajte komentar

Sve filijale Sberbank Evropa su profitabilne od 2017. godine, sa izuzetkom hrvatske zbog sporazuma o hrvatskom maloprodajnom lancu Agrokor, koji je bio veoma težak, rekao je viši potpredsjednik Sberbank Rusija Igor Kolomejski.

U razgovoru sa novinarima iz Srbije, Madjarske i Češke u sjedištu Sberbank Evropa u Beču, Kolomejski je rekao da, iako te banke postižu dobre rezultate, Sberbank ne planira širenje putem preuzimanja na evropskom tržištu, već će se držati organskog rasta i u maloprodajnom bankarstvu i u korporativnom sektoru.

“Usredsredićemo se na postizanje rezultata. Naš Nadzorni odbor je prošlog decembra odobrio novu strategiju za sve medjunarodne banke u okviru Sberbank grupe”, rekao je Kolomejski.

Kada je u pitanju strategija Sberbank Evropa, koja ima aktivu od oko 11,8 milijardi eura, glavni prioritet je poboljšanje profitabilnosti.

“Cilj svakog akcionara je prinos na kapital. Naš prinos na kapital na nivou grupe je 20 odsto. Evropska tržišta su manje profitabilna, stoga je naš strateški cilj za region u granicama jednocifrenog broja”, kazao je Kolomejski.

Dodao je da je, na primjer, u strategiji Sberbank do 2020. godine, prinos na kapital u Kazahstanu i Bjelorusiji zacrtan na više od 20 odsto.

Po njegovim riječima, Sberbank Evropa je u prvih šest mjeseci ove godine imala veći profit nego što je očekivano, u iznosu većem od 41 milion eura.

“Sberbank Evropa je finansijsku 2017. godinu završila sa pozitivnim neto rezultatom u gotovo svim filijalama Centralne i Istočne Evrope. Sve banke, osim hrvatske filijale, su prijavile profit. Sberbank Evropa grupa je takodje prodala svoju filijalu u Ukrajini (VS Bank) i napustila to tržište”, dodao je Kolomejski.

“Najprofitabilnije banke u okviru Sberbank Evropa u 2017. godini su bile češka i srpska banka. Profit banke u Srbiji bio je oko 6,6 miliona eura i, ponavljam, veoma smo zadovoljni, vidimo dobra kretanja, vidimo razvoj digitalnog bankarstva i ponudu novih proizvoda klijentima”, rekao je viši potpredsjednik Sberbank Rusija.

Kolomejski je rekao da je glavni cilj te bankarske grupe da korisnicima u svim zemljama pruži najbolje proizvode koji su im potrebni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *