NBS potvrdila: U toku pripreme za privatizaciju Komercijalne banke

Dodajte komentar

U toku su pripreme za privatizaciju Komercijalne banke i u njima učestvuje i Narodna banka Srbije, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Odgovarajući na pitanje novinara da li NBS plaši mogućnost privatizacije Komercijalne banke i drugih izazova po pitanju stabilnosti finansijskog sistema, Tabaković je naglasila da nema nikakvih razloga za strah, ni po pitanju privatizacije Komercijalne banke.

“Kada smo kod Komercijalne banke, država nije u situaciji da bilo koju privatizaciju i inače dobrih finansijskih institucija poput Komercijalne banke učini brzopleto i ne sagledavajući prednosti postojanja jedne takve banke, koja je vodeća na tržištu, a u kojoj država ima većinsko učešće”.

Precizirala je – “da, pripreme za privatizaciju idu i NBS učestvuje u okviru svojih nadležnosti”.

Kako je rekla, neko od budućih suvlasnika, akcionara u Komercijalnoj banci može biti samo neko ko je poželjan investitor, u smislu finansijske snage, iskustva u upravljanju finansijskim institucijama i dugoročne opredijeljenosti da doprinese već stečenoj jakoj poziciji finansijskog sistema u Srbiji.

Država u Komercijalnoj banci ima udio od 41,7 odsto, a znatne pakete vlasništva drže Evropska banka za obnovu i razvoj sa 24,43 odsto i IFC sa 10 odsto akcija.

Proces privatizacije je ranije najavljivan iz vrha vlasti kako država ne bi morala pomenute strane akcionare da isplati sa 252 miliona eura, koliko je dogovoreno još prije 11 godina, kada je EBRD dokapitalizovao Komercijalnu banku sa 70 miliona eura.

Zatim su u vlasništvo ove velike, zasad pretežno domaće banke, ušli i IFC, kao dio Svetske banke, sa 40 miliona eura, njemački DEG fond sa 20 miliona eura i švedski Svedfond sa 10 miliona eura. EBRD je banku dokapitalizovao sa još 50 miliona eura, a privatizacija je odložena upravo zbog nastupanja svjetske ekonomske krize.

RTV

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *