Globalna tržišta u minusu treći dan zaredom, najave o padu dionica i za preko 50 posto

Dodajte komentar

Nekoliko dana pada vrijednosti dionica na svjetskim tržištima, pokrenutog negativnom korekcijom cijena Facebooka za 20 posto prošle srijede, bilo je dovoljno da analitičari nekolicine svjetskih poslovnih medija, ali i invesrticionih banaka, započnu najave o očekivanju jačeg globalnog pada vrijednosti dionica.

Tako Bloombergov udarni tekst jutros donosi pismo banke Morgan Stanley svojim klijentima u kojem navodi kako će se„trodnevni pad dionica koji je započeo prošlog četvrtka samo nastaviti sa pogoršavanjem“.

„Prodaja dionica je tek počela i ova korekcija će biti najveća od one u februaru ove godine“, ustvrdio je u tom pismu Mike Wilson, tržišni strateg Morgan Stanleya, dodajući kako bi negativni ciklus mogao jače da zahvati investitore koji su više uložili u dionice tech-kompanija. Naravno, takve tvrdnje počivaju na padu dionica Facebooka, Twitera, Intela, pa i Netfliksa. Bloomberg u tom kontekstu ističe kako je tržište zabilježilo pad, pa tako i američki S&P Indeks, uprkos tome što je 85 posto kompanija iz tog Indexa zabilježilo bolje poslovne rezultate u drugom kvartalu ove godine od predviđanja analitičara.

Takvu pesimističnu reakciju tržišta na u stvari dobre poslovne podatke i fundamente kompanija analitičari Sanford C. Bernsteina, koje takođe prenosi Bloomberg, tumače kao ocjenu investitora da je pozitivni ekonomski i investicioni ciklus pri kraju. Naravno, u pesimistički talas se odmah uključio i John Hussman, predsjednik Hussman Investment Trust, poznatog po tome što je predvidio tržišni kolaps 2000. i 2008., ali je poznat i po tome da zadnjih godina stalno govori o velikom krahu tržišta, koje nikako da se dogodi. Investicioni web-portal Market Watch danas prenosi njegovu novu katastrofičnu prognozu kako će S&P 500 Indeks pasti 64 posto, tehnološki Nasdaq-100 Indeks 68 posto, a Dow Jones Industrial Average 69 posto.

“Riječ je i o željeznom zakonu vrijednosti. Što više investitori plaćaju za očekivani budući tok novca, manji će biti očekivani povrat na investiciju“, tvrdi Hussman. Uz to, i globalni investicioni poslovni web-portal Investing.com, donosi analizu moguće negativne korekcije Nasdaq Composite Indexa. Podaci od ponedjeljka govore kako je američki Dow Jones oslabio 144 boda ili 0,57 posto, na 25.306 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,58 posto, na 2.802 boda, a Nasdaq indeks 1,39 posto, na 7.630 bodova. I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 posto, na 7.700 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,48 posto, na 12.798 bodova, a pariški CAC 0,37 posto, na 5.491 bod. Tržišta kapitala u Aziji su utorak započela s minusima do 0,4 posto ili se drže negdje oko „pozitivne nule“, dok su „futuresi“ za današnje trgovanje na američkom tržištu blago pozitivni.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *