Ethereum tim ulazi u fazu testiranja novih elemenata blockchain platforme

Dodajte komentar

Programeri ethreuma su razvili nove kodove za nadogradnju sistema kriptovaluta. Programska nadogradanja ima za cilj da mrežu kriptovaluta učini efikasnijom.

Po pitanju bezbjednosti mreže nema saopštenja o detaljima ali se na osnovu opisa izmjena može zaključiti da će biti poboljšana. Očekuje se da serija poboljšanja, popularno nazvana Konstantinopolj, značajno poboljša karakteristike blockchain mreže. Za sada su rezultati testiranja povoljni ali je potrebno da sačekamo i procijenimo efikasnost primjene novih modula.

Nakon primjene moći ćemo jasno da vidimo da li su ispunjena očekivanja kako samog ethereum tima tako i šire kripto zajednice.

Kao i prilikom dosadašnjeg razvoja radi se o distribuiranoj računarskoj platformi koja se bazira na otvorenom i javnom kodu. Najavljene rekonstrukcija koda, uvode nadogradnju kako bi se obnovila platforma na znatno drugačiji način.

Prema onome što je do sada objavljeno, neka od poboljšanja koja su dostigla fazu implementacije uključuju i EIP 210 blockhash refaktor koji reorganizuje način na koji se čuvaju heš vrijednosti, dok EIP 145 povećava brzinu aritmetičkih izračunavanja u virtualnoj mašini ethereuma – EVM (Ethereum Virtual Machine). Od druge dve nadogradnje EIP 1014 omogućava dodatne kanale kroz koje se razmjenjuju stanja na mreži dok EIP 1052 predstavlja novi operacioni kod (op-code) koji komprimuje sadržaj saobraćaja i na taj način omogućava veću brzinu protoka informacija.

Nadogradnja obuhvata i druge različite elemente o kojima se za sada može samo nagađati

Kako je najavljeno, očekuje se da implementacija novog koda započne do 13. avgusta ove godine kada se očekuje testiranje u realnom okruženju. Tad će u sistem kriptovaluta biti uključena Konstantinopolj mreža pa će se njene karakteristike moći objektivnije sagledati. Jedan od ciljeva koji su programeri sebi zadali je da mreža bude aktivirana prije konferencije Devcon4 koja se ove godine održava u Pragu krajem oktobra. Ideja je da se na samoj konferenciji predstave rezultati koji bi trebalo da budu postignuti do tada. Da li će u tome uspjeti, ostaje da se vidi.

U prethodnim nastavcima smo pisali o grananju jedne kriptovalute u dvije nove. Bilo je riječi o tzv. soft fork i hard fork grananju. Soft fork podrazumijeva nastanak nove valute koja koristi isti sistem ključeva koji je koristila i prethodna valuta, tako da i stara i nova valuta nastavljaju da rade na istoj platformi. Nasuprot tome, hard fork podrazumeva korišćenje radikalno izmenjene platforme i nastanak potpuno nove kriptovalute. U posmatranom slučaju ethereuma, vrlo je vjerovatno da će se valuta zasnovana na Konstantinopolj platformi razviti u potpuno novu kriptovalutu.

Svjedoci smo nezadrživog napretka tehnologije kao i razvoja novih koncepata i metoda. Kuda će nas sve to odvesti, teško je reći. U svakom slučaju promjene se ne mogu izbjeći. Svaki sistem koji je sposoban da reaguje na promjene proaktivno, ima dobre šanse da opstane u budućnosti.

(Telegraf)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *