Google zabranio aplikacije za rudarenje kriptovaluta

Dodajte komentar

Prošloga mjeseca došlo je do promjena pravila na Appleovim trgovinama aplikacija za iOS i Mac uređaje, prema kojima se na ovim službenim trgovinama više neće smjeti nalaziti aplikacije koje za rudarenje kriptovaluta koriste resurse uređaja na kojima su instalirane. Sličan potez sada je povukao i Google.

U pravilima za developere koji razvijaju Android aplikacije, u sekciji zabranjenih sadržaja koji se tiču finansijskih instrumenata, sada eksplicitno stoji kako Google na Play Storeu više neće dozvoljavati postavljanje mobilnih aplikacija koje na uređajima rudare kriptovalute.

Aplikacije koje služe za udaljenu kontrolu nad procesom rudarenja ostaće legalne.

Ova promjena odnosi se na aplikacije koje su primarno namijenjene rudarenju, ali i na one značajno brojnije koje u sebi nose skrivene “minere”, koji koriste uređaje za rudarenje bez znanja njihovih vlasnika.

Na Play Store tako više neće biti dozvoljeno postavljati bilo kakve aplikacije za rudarenje, a sve postojeće koje su u suprotnosti s novim pravilom biće u dogledno vrijeme uklonjene.

Sličnu zabranu Google je u aprilu ove godine proveo i na Chrome Web Storeu, zabranivši i tamo postavljanje “rudarskih” dodataka za svoj internet pretraživač.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *